Latvijski premier Krišjanis Karinš napovedal odstop

Svet 14. Avg 202316:40 1 komentar
Latvijski premier Krišjanis Karinš
Krišjanis Karinš. Foto: PROFIMEDIA

Po več poskusih preoblikovanja vlade je latvijski premier Krišjanis Karinš, ki je bil na položaju predsednika vlade od leta 2019, napovedal odstop.

Latvijski premier Krišjanis Karinš je po neuspelih poskusih preoblikovanja vlade napovedal odstop.

“Poiskati moramo način, da postavimo na stran malenkostne razlike in ustvarimo širšo, močnejšo in bolj dinamično vlado,” je na novinarski konferenci dejal Karinš.

Povedal je tudi, da je svojo stranko zaprosil, naj predlaga novega kandidata za predsednika vlade, saj ne želi ostati na položaju.

Karinševa sredinska stranka Nova enotnost je koalicijo po oktobrskih volitvah sklenila z Združeno listo sredinskih, regionalnih in zelenih strank ter desnosredinskim Nacionalnim zavezništvom.

Zaradi nesoglasij znotraj koalicije je Karinš v petek napovedal, da želi oblikovati novo vlado, ki bi jo vodil on. V njej bi sodelovali še dve opozicijski stranki, s čimer bi po njegovi oceni zagotovili bolj gladko in učinkovito delovanje vlade. Njegovi sedanji koalicijski partnerji so načrt zavrnili.

V skladu z latvijsko ustavo odstop predsednika vlade avtomatično pomeni tudi odstop celotnega sveta ministrov. Predsednik vlade medtem ostane na položaju do potrditve nove vlade.

Karinš je bil na položaju premierja od januarja 2019. Svoj odstop bo v četrtek predložil predsedniku Edgarsu Rinkevičsu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje