Lenarčič v Turčiji: To je najobsežnejše reševanje v sklopu mehanizma EU

Svet 09. Feb 202312:40
Janez Lenarčič
Janez Lenarčič/TWITTER

V Turčijo je po močnem potresu odpotoval tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. V Gaziantepu mu je civilna zaščita predstavila razmere.

Turčijo in Sirijo so v začetku tedna prizadeli siloviti potresi, ki so zahtevali več kot 20.000 življenj.

EU je v okviru svojega mehanizma za civilno zaščito v Turčijo že poslala več kot 1.600 reševalcev, 500 začasnih nastanitvenih enot, 2000 šotorov in 10.500 postelj. V vsakem šotoru lahko bivajo štiri osebe, medtem ko lahko začasne bivalne enote sprejmejo do pet oseb in so namenjene zagotavljanju nujnega zatočišča ljudem za daljše obdobje.

Za pomoč je v sredo zaprosila tudi Sirija, znotraj unije pa potekajo usklajevanja, kako čim hitreje zagotoviti nujno pomoč sirskemu prebivalstvu. Italija in Romunija sta že ponudili šotore, spalne vreče, vzmetnice, postelje, živila in oblačila. Tudi Svetovni program za hrano je danes prek omenjenega mehanizma zaprosil za pomoč prizadetim prebivalcem Sirije.

V turško mesto Gaziantep je danes prišel tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Civilna zaščita mu je predstavila trenutne razmere. Kot je zapisal na Twitterju, gre za najobsežnejšo pomoč pri reševanju v sklopu mehanizma EU za civilno zaščito.

Preberite še: Slovenski reševalci v Turčiji: Delo zelo zahtevno, nekaj psov lažje poškodovanih

O pomoči Turčiji so danes govorili tudi na vrhu EU, kjer so se z minuto molka spomnili žrtev.

V pismu turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu so izrazili pripravljenost na nadaljnjo podporo Turčiji. V sklepih vrha pa so pozvali k zagotavljanju humanitarnega dostopa do prizadetih v Siriji.

“V mislih smo z družinami, ki so izgubile svoje najdražje ali pa še čakajo na novice,” je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel in izrazil solidarnost EU s Turčijo in Sirijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.