Slovenski reševalci v Turčiji: Delo zelo zahtevno, nekaj psov lažje poškodovanih

Svet 09. Feb 202310:22 1 komentar
Reševalni psi Turčija
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje/FACEBOOK

Na pomoč pri odpravljanju posledic hudega potresa v Turčiji in Siriji je priskočila tudi slovenska ekipa v okviru Uprave za zaščito in reševanje. V provinci Hatay sta dve ekipi z reševalnimi psi, ki iščejo morebitne preživele pod ruševinami. "Delo je zelo zahtevno, pri psih je bilo nekaj poškodb, ki smo jih že sanirali," je dejal vodja slovenske enote za iskanje in reševanje Blaž Turk. Slovenska vlada bo Turčiji in Siriji namenila humanitarno pomoč za okrevanje v višini 400.000 evrov.

V Turčiji in Siriji še naprej poteka bitka s časom – številne reševalne ekipe iščejo morebitne preživele v številnih porušenih stavbah po smrtonosnem potresu.

Ob tekmi s časom jim številne preglavice povzročajo še zelo nizke temperature. Število žrtev se bliža številki 20.000.

Preberite še: Ganljiv prizor: poskrbeli, da deček ni bil žejen, nato so ga rešili (VIDEO)

Na terenu je tudi slovenska ekipa z reševalnimi psi, ki pomaga pri iskanju preživelih. Ekipa pod vodstvom Blaža Turka je na delovišču na območju province Hatay, kjer pomagajo lokalnemu prebivalstvu.

“Po prihodu smo takoj začeli s preiskovanjem prostorov in objektov ter ruševin. Praktično celotno mesto je porušeno. Objekti, ki pa še stojijo, so zelo nevarni, da se vsak čas porušijo,” je v javljanju iz Turčije dejal Turk.

Vsak popotresni sunek predstavlja nevarnost, da bi se porušila še katera od stavb. “Včeraj je bilo več popotresnih sunkov, zato smo se morali takoj umakniti z delovišč,” je dodal Turk.

Preberite še: Prej in potem: satelitske podobe uničenja po potresu

Delo je opisal kot zelo zahtevno, saj je na terenu zelo veliko ostrih predmetov, predvsem kosov stekla. “Imeli smo nekaj poškodb psov, vendar smo jih uspešno sanirali,” je dodal Turk.

Včeraj so psi zaznali tudi nekaj znakov morebitnih preživelih, lokacije pa so predali lokalnim oblastem.

“Ekipa je zelo motivirana, pripravljena za delo. Pomagamo lokalnemu prebivalstvu in lokalnim oblastem, ki nam določajo lokacije dela,” je zaključil Turk ob javljanju iz Turčije.

Slovenska vlada je sicer na dopisni seji sklenila, da bo namenila humanitarno pomoč po potresu prebivalcem Turčije in Sirije v višini 400.000 evrov.

Polovico sredstev bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za okrevanje prebivalcev po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala za Čezmejni sklad za Sirijo (Cross Border Fund for northwestern Syria) v okviru finančnega mehanizma Urada OZN za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UN OCHA) za pomoč prebivalcem prizadetega dela Sirije.

Sredstva za humanitarno popotresno pomoč prebivalcem Turčije in Sirije bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve Republike Slovenije.

Slovenija je sicer prvi paket pomoči namenila že včeraj,  ko so na dopisni seji sklenili, da bodo poslali šotore za namestitev, pihalce toplega zraka ter odeje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje