Vse več držav poziva državljane, naj zapustijo Iran

Svet 13. Apr 202409:31 > 15:27 1 komentar
Oboroženi moški na pogrebu ubitih uradnikov iranske revolucionarne garde
Oboroženi moški na pogrebu ubitih uradnikov iranske revolucionarne garde (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi negotovih razmer vse več držav poziva državljane, naj ne potujejo v Iran. Tudi letalske družbe ukinjajo in preusmerjajo lete.

Nemško zunanje ministrstvo je pozvalo nemške državljanke in državljane, naj zapustijo Iran. Obenem je odsvetovalo vsa potovanja tja. Takšen poziv svojim državljanom je izdala tudi Avstrija.

“Trenutne napetosti v regiji, še posebej med Izraelom in Iranom, predstavljajo tveganje nenadne zaostritve,” je v petek zvečer po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Opozorilo je, da se lahko varnostne razmere zelo hitro in brez vnaprejšnjega opozorila poslabšajo. “Ni mogoče izključiti, da bi lahko stopnjevanje vplivalo tudi na letalske, kopenske in pomorske prometne poti in morebitne omejitve pri vstopu in izstopu v Iran,” je navedlo.

Tudi avstrijsko zunanje ministrstvo je pozvalo državljane, naj zapustijo Iran. “Opozarjamo pred potovanjem v Iran. Avstrijke in Avstrijci naj zapustijo Iran,” je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA sporočilo v petek. “Predvsem v prihodnjih dneh lahko pričakujemo povečano tveganje zaradi trenutnih napetih razmer v regiji,” je zapisalo.

Razmere so v regiji še posebej napete od začetka izraelske ofenzive v Gazi oktobra lani. Med drugim od takrat poteka redno obstreljevanje med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki uživa podporo Irana. Izrael je v tem času izvedel tudi napade na sirskem ozemlju.

Iran je med drugim Izraelu javno zagrozil s povračilnimi ukrepi po domnevno izraelskem napadu na kompleks iranskega veleposlaništva v Damasku 1. aprila. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je poudaril, da je šlo za napad na iransko ozemlje, za katerega mora biti Izrael kaznovan.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek izrazil prepričanje, da bo Iran zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu “prej ko slej” izvedel napad na Izrael.

Tudi slovensko zunanje ministrstvo je v petek razglasilo najvišjo stopnjo previdnosti za Iran in odsvetovalo potovanja v državo. Dnes so naknadno sporočili, da spremljajo razmere v bližnjevzhodni regiji in da bodo varnostno opozorilo za Iran v primeru dodatnih zaostrovanj dvignili na najvišjo možno stopnjo.

Letalske družbe ustavljajo lete v Iran

Nemška letalska družba Lufthansa je pred tem sporočila, da njena letala iz varnostnih razlogov ne bodo več uporabljala iranskega zračnega prostora. Ukrep velja tudi za Austrian Airlines, podobno odločitev pa je sprejela tudi avstralska letalska družba Qantas.

avion, letalo
PROFIMEDIA (Fotografija je simbolična.)

Letalski prevozniki se za previdnostne ukrepe odločajo ob naraščanju napetosti na Bližnjem vzhodu, posebej potem, ko je Iran zagrozil s povračilnimi ukrepi proti Izraelu zaradi napada na iranski konzulat v Damasku.

“Zaradi trenutnih razmer Lufthansa ustavlja polete v iz iz Teherana do vključno četrtka, 18. aprila. Družba poleg tega ne uporablja več iranskega zračnega prostora,” je v petek dejal tiskovni predstavnik družbe. Enake ukrepe je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uvedla tudi Lufthansina podružnica Austrian Airlines.

“Za Austrian Airlines je glavna prioriteta varnost potnikov in posadk. Sproti ocenjujemo razmere na Bližnjem vzhodu, zato je Austrian v tesnem stiku s pristojnim oblastmi,” so sporočili iz družbe.

Iz avstralske letalske družbe Qantas pa so danes sporočili, da zaradi razmer v delih Bližnjega vzhoda preusmerjajo vse svoje lete na relaciji med Pertom in Londonom, tako da ne bodo več potekali skozi iranski zračni prostor.

“S strankami se bomo neposredno povezali, če bo to pomenilo kakršnekoli spremembe njihove rezervacije,” je po navedbah AFP dejal tiskovni predstavnik Qantasa.

Polet Perth-London je običajno brez postankov, zdaj pa bodo letala na alternativni poti pristala v Singapurju in dotočila gorivo. Leti iz Londona v Perth bodo zaradi ugodnejših vetrov še naprej brez postanka, dodaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje