Letošnja zima v Evropi druga najtoplejša v zadnjih 34 letih

Svet 08. Mar 202318:55 0 komentarjev
topla zima
PROFIMEDIA

Letošnja zima je bila v Evropi druga najtoplejša od začetka meritev leta 1979. V vzhodni Evropi in delih severovzhodne Evrope so bile izmerjene precej nadpovprečne temperature. Doslej je bila najtoplejša zima v letih 2019 in 2020.

V Evropi je bila letošnja zima druga najtoplejša od začetka beleženja leta 1979, pri čemer so v vzhodni Evropi in delih severovzhodne Evrope izmerili precej nadpovprečne temperature, je danes v angleškem Readingu sporočil vesoljski opazovalni program Evropske unije Copernicus.

Poleg tega je bilo v večjem delu zahodne in jugovzhodne Evrope ter v ruskih regijah nadpovprečno suho. Temperature na Iberskem polotoku pa so bile pod povprečjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih iz poročila Copernicusa je bila doslej najtoplejša zima v letih 2019 in 2020.

V svetovnem merilu je bil letošnji februar po podatkih Copernicusa peti najtoplejši. “Večina Evrope je imela nadpovprečne temperature, zlasti severna Norveška in Švedska ter norveški arhipelag Svalbard, ki leži med Norveško in severnim tečajem,” so še sporočili.

Dpa dodaja, da se vremenoslovci ravnajo po meteorološki zimi, ki traja od 1. decembra do 28. februarja. Tudi zaradi statističnih razlogov pa raziskovalci svoje podatke izračunavajo za cele mesece.

Preberite še: Vremenski rekordi: Bomo v Sloveniji sploh še imeli prave zime?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!