Liberalci podprli koalicijska pogajanja, Nemčiji se obeta “semafor”

Svet 18. Okt 202117:48 0 komentarjev
Christian Lindner, vodja FDP
REUTERS/Annegret Hils

Vodstvo nemških liberalcev (FDP) je podprlo formalna koalicijska pogajanja s socialdemokrati (SPD) in Zelenimi. Kot je dejal generalni sekretar FDP Volker Wissing, alternative semaforski koaliciji ni, prav tako naj se liberalci iz koalicijskih pogovorov ne bodo umikali tik pred koncem. Wissing o ministrski zasedbi ni želel govoriti, špekulira pa se, da naj bi si FDP želela finančno ministrstvo.

V Nemčiji se kot kaže obeta t. i. koalicija semafor, saj je vodstvo FDP soglasno podprlo začetek formalnih koalicijskih pogajanj z SPD in Zelenimi. Generalni sekretar FDP Volker Wissing je že izrazil prepričanje, da bodo pogovori uspešni. “Neuspeha ni med našimi opcijami,” je dejal.

Wissing: Alternative semaforski koaliciji niso možne

Vodstvi SPD in Zelenih sta že prižgali zeleno luč za začetek pogajanj o sklenitvi vladne koalicije, vodstvo FDP s Christianom Lindnerjem na čelu pa je dogovor pogajalcev strank, ki je bil dosežen minuli petek, potrdilo v ponedeljek.

Generalni sekretar Wissing je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da se je med preliminarnimi pogovori pogajalcev izkazalo, da alternative tej t.i. semaforski koaliciji praktično niso možne.

Po volitvah 26. septembra, ko so SPD za malenkost premagali krščanske demokrate (CDU/CSU), se je namreč omenjala tudi možnost t.i. jamajške koalicije, ko bi se Zeleni in FDP pridružili vladi pod vodstvom konservativcev.

Po besedah Wissinga tudi ni veliko verjetnosti, da bi se ponovil scenarij izpred štirih let, ko so se liberalci tik pred koncem koalicijskih usklajevanj umaknili iz pogovorov s CDU/CSU, nakar so bili slednji znova prisiljeni v veliko koalicijo s SPD.

Na drugi strani pa Wissing zaenkrat ni hotel špekulirati o tem, kdo bo zasedel katera ministrska mesta. Pojavljajo se sicer špekulacije, da naj bi si v FDP želeli predvsem finančno ministrstvo. Lindner je namreč že nakazal, da je zainteresiran za ta položaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!