Litovski predsednik podprl odpravo izrednih razmer na meji z Belorusijo

Svet 04. Jan 202215:31 > 15:37 0 komentarjev
Gitanas Nauseda
Kenzo Tribouillard/REUTERS

Litovski predsednik Gitanas Nauseda se je zavzel za odpravo izrednih razmer na meji z Belorusijo in dejal, da je begunska kriza v regiji rešena, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Litva je 10. novembra razglasila izredne razmere, saj se je na meji z Belorusijo zbiralo vse več prebežnikov z vojnih območij, ki so želeli vstopiti v Evropsko unijo.

Gitanas Nauseda je za litovski radio povedal, da je “problem prebežnikov trenutno rešen”. Dodal je, da bi se lahko uredba, ki je uvedla izredne razmere, odpravila, saj bi to omogočilo nadaljevanje zakonodajnih sprememb, ki so se vmes ustavile.

Litva je sprva določila, da bodo izredne razmere na obmejnem območju veljale do 14. januarja, vendar se je število prebežnikov od začetka leta zmanjšalo. Litovska mejna straža je sporočila, da v nedeljo in ponedeljek ni bilo poskusov prečkanja meje.

Izredne razmere so “res močan instrument, ki ga moramo uporabiti v določenih izjemnih okoliščinah”, je dejal Nauseda in dodal, da bi lahko zakonodajalci ponovno uvedli uredbo, če bi se problem znova zaostril.

Litva od avgusta 2021 prebežnike zavrača, vendar je mejo nezakonito prečkalo skoraj 4.200 ljudi, ki so zaprosili za azil. Mejna straža je zavrnila 8.100 ljudi.

Prebežniki so se v vse večjem številu zbirali tudi na mejah s Poljsko in Latvijo, kjer so obtičali ob nizkih temperaturah. Zahod beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka obtožuje, da namerno vabi ljudi s kriznih območij v Belorusijo kot odgovor na gospodarske sankcije proti beloruskemu režimu in jih nato pošilja na mejo z EU. Lukašenko je obtožbe zanikal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!