Litva dokončala gradnjo ograje na meji z Belorusijo

Svet 30. Avg 202216:01 0 komentarjev
beloruska-litvanska meja
PROFIMEDIA

Litva je zaključila gradnjo skoraj 550 kilometrov dolge ograje na meji s sosednjo Belorusijo. Ograja bo mejnim policistom pomagala pri preprečevanju nezakonitih migracij, je v ponedeljek zvečer dejala predsednica vlade Ingrida Simonyte.

Pozno poleti in jeseni leta 2020 so se razmere v Belorusiji začele zaostrovati, na tisoče ljudi pa je skušalo nezakonito vstopiti v EU. Bruselj je beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka večkrat obtožil, da tuje migrante organizirano pošilja na zunanjo mejo EU, da bi s tem vršil pritisk na Zahod.

Pri tem je bila še posebej prizadeta Litva, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje, pri čemer več kot sto kilometrov meje poteka po jezerih in rekah.

Vlada se je odzvala z okrepljenim varovanjem meje, razglasitvijo izrednih razmer na območju ob meji in gradnjo štiri metre visoke ograje ojačane z bodečo žico. Za projekt so namenili približno 152 milijonov evrov.

Po krajšem zatišju je Vilnius v zadnjih tednih ponovno zabeležil večje število poskusov prečkanja meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!