Litva, ki meji na ruski Kaliningrad, bo od ZDA kupila napredne raketne sisteme

Svet 10. Nov 202217:22 0 komentarjev
himars
Raketni sistem HIMARS (PROFIMEDIA)

Litva namerava od ZDA nabaviti osem raketnih sistemov himars skupaj s strelivom in vso potrebno opremo za približno 493 milijonov evrov, je danes sporočilo litovsko obrambno ministrstvo. Kupoprodajna pogodba naj bi bila podpisana pred koncem leta, raketni sistemi pa bodo predvidoma dobavljeni v letih 2025 in 2026.

Obrambni minister Arvydas Anusauskas je sisteme himars opisal kot “popolnoma novo in močno zmogljivost, kot je Litva še ni imela”. Po njegovih besedah bodo raketni sistemi dobavljeni šele leta 2025 in 2026, zato nakup ne bo vplival na nadaljnjo dobavo orožja Ukrajini, o kateri trenutno razpravljajo v Litvi.

“Predlagana prodaja bo prispevala k vojaškim ciljem Litve, da posodobi svoje zmogljivosti, hkrati pa dodatno okrepi interoperabilnost z ZDA in drugimi zavezniki,” je v izjavi zapisala ameriška agencija za obrambno-varnostno sodelovanje.

Litva sicer namerava nabaviti tudi nekaj raket dolgega dosega ATACMS, ki lahko zadenejo cilje na razdalji 300 kilometrov, in nekaj raket kratkega dosega. Nabavo sistemov himars načrtujeta še Latvija in Estonija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Litva, ki meji na Rusijo in njeno zaveznico Belorusijo, je že kmalu po začetku invazije na Ukrajino povečala svoje izdatke za obrambo. Trenutno za obrambo porabi več kot 1,6 milijarde evrov ali približno 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!