London in Dublin odločena rešiti spor o brexitu na Severnem Irskem

Svet 11. Nov 202214:18 0 komentarjev
Micheal Martin, Rishi Sunak
Cameron Smith/REUTERS

London in Dublin si prizadevata za rešitev spora glede oblikovanja nove izvršne oblasti na Severnem Irskem po brexitu, zaradi katerega se je dežela znašla v hudi politični krizi. Britanski premier Rishi Sunak verjame v dogovor v pogajanjih z EU, na rešitev glede severnoirskega protokola pa upa tudi njegov irski kolega Micheal Martin.

Britanski premier Rishi Sunak je v četrtek na pogovorih gostil irskega kolega Micheala Martina, na srečanju pa sta se zavzela za rešitev spora zaradi severnoirskega protokola v sporazumu z EU po brexitu, ki ovira imenovanje nove izvršne oblasti na Severnem Irskem.

Premierja sta se srečala v Blackpoolu v severozahodni Angliji, njuno srečanje pa kaže na otoplitev v odnosih med stranema glede vprašanja, ki je ohromilo severnoirsko politiko in zaradi katerega se je London znašel v sporu z Brusljem in Dublinom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V znak ponovne zavezanosti rešitvi spora je Sunak kot prvi britanski premier po letu 2007 odprl vrh britansko-irskega sveta, ki se odvija na dve leti.

Na Downing Streetu, kjer je sedež britanske vlade, so pred srečanjem poudarili, da je Sunak odločen pomagati obnoviti skupščino v severnoirski prestolnici Belfast “čim prej”, poroča AFP.

Micheal Martin
Micheal Martin (Lorraine O’Sullivan/REUTERS)

Sunak je od svojih predhodnikov podedoval problem severnoirskega protokola v sporazumu z EU po brexitu. Ta je preprečil nastanek trde meje na irskem otoku po brexitu, a je zato carinskemu nadzoru podvrženo blago, ki na Severno Irsko pride iz drugih delov Združenega kraljestva, saj Severna Irska ostaja del enotnega trga in carinske unije EU.

Severnoirski unionisti (DUP) so zaradi severnoirskega protokola onemogočali dogovor o imenovanju novega predsednika parlamenta ter prvega ministra in njegovega namestnika. Ker dogovor ni bil dosežen, bo moral London po zakonu na Severnem Irskem razpisati predčasne volitve.

rishi sunak, velika britanija
PROFIMEDIA

Sunakov tiskovni predstavnik je po pogovorih z Martinom dejal, da je britanski premier predstavil odločitev vlade o podaljšanju roka za volitve na Severnem Irskem, da bi omogočili “čas in prostor” za pogovore z Evropsko komisijo. Glede severnoirskega protokola pa je poudaril, da je “Združeno kraljestvo močno naklonjeno rešitvi s pogajanji z EU”, pri čemer v Londonu upajo na “prožnost in pragmatizem”.

Irska vlada je medtem pogovore označila za “konstruktivne”. Martin je po srečanju s Sunakom dejal, da obstaja “okno priložnosti” za rešitev spora. Izrazil je upanje, da se bo mogoče dogovoriti o rešitvah glede severnoirskega protokola “in da bo mogoče doseči napredek pri ponovni vzpostavitvi izvršne oblasti (Severne Irske) in vseh institucij iz velikonočnega sporazuma”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!