Lov na rekrute: Rusija ponuja rekordne nagrade tistim, ki bi odšli na fronto

Svet 25. Jul 202405:13 6 komentarjev
Plakat s pozivom k vključitvi v rusko vojsko
Plakat s pozivom k vključitvi v rusko vojsko (Foto; PROFIMEDIA)

V Rusiji skušajo pridobiti nove vojake za boj v Ukrajini. Tako v Moskvi ponujajo več deset tisoč evrov bonusa za vse, ki bi se pridružili oboroženim silam in odšli na ukrajinsko fronto.

Moskovske mestne oblasti ponujajo rekordno nagrado za nove rekrute, ki bi se odločili pridružiti ruski vojski in oditi na fronto v Ukrajini. Župan ruske prestolnice Sergej Sobjanin je v torek sporočil, da uvaja enkratni bonus v višini 1,9 milijona rubljev (okoli 20.000 evrov) za prebivalce mesta, ki bi se pridružili vojski.

Kot piše CNN, bi vsak, ki bi sprejel ponudbo, v prvem letu zaslužil 5,2 milijona rubljev (dobrih 55.000 evrov). Ob tem bi tisti, ki bi se pridružili ruskim vojakom v Ukrajini, lahko prejeli še med 5.000 in 10.000 evri odškodnine za poškodbe, družina padlega vojaka pa bi dobila dobrih 31.000 evrov.

Gre za še en ukrep, s katerim skuša Kremelj privabiti nove sile za boj v Ukrajini. Tako je ruski predsednik Vladimir Putin decembra podpisal dekret, s katerim je vojski naložil, da pridobi 170.000 dodatnih vojakov. Že pred tem smo bili jeseni leta 2022 priča delni mobilizaciji ruskega prebivalstva, novačenju zapornikov v vrste najemniške vojske Wagner in nekaterih obsojencev v rusko vojsko ter iskanju borcev v tujini.

Vojna v Ukrajini je vstopila v tretje leto, z izjemo občasnih prodorov ene ali druge strani pa na bojišču vlada pat položaj. Ob dejstvu, da nobena od strani še ni pripravljena konkretno spregovoriti o možnosti premirja, nič ne kaže na možnost končanja spopadov.

Obe vojskujoči se strani pa sta med svojimi vojaki utrpeli velike izgube. Do točnih številk o padlih in ranjenih ruskih vojakih je seveda težko priti, javno krožijo le ocene različnih obveščevalnih služb. “Ocenjuje se, da je Rusija izgubila 87 odstotkov aktivne kopenske vojske in dve tretjini tankov, ki jih je imela pred invazijo na Ukrajino,” je za CNN decembra lani povedal vir, ki je bil seznanjen z oceno ameriških obveščevalnih služb. Samo maja in junija je bilo po navedbah britanskega obrambnega ministrstva verjetno ubitih ali ranjenih več kot 70.000 vojakov.

Novi ukrajinski mobilizirani vojaki med vojaškimi vajami v regij Doneck
Novi ukrajinski mobilizirani vojaki med vojaškimi vajami v regiji Doneck (Foto: PROFIMEDIA)

Izgube skrivajo tudi na ukrajinski strani. Predsednik Volodimir Zelenski je februarja sicer dejal, da je v spopadih z ruskimi silami umrlo 31.000 ukrajinskih vojakov, števila ranjenih pa ni želel razkriti. Ameriške oblasti so medtem avgusta lani ocenile, da je v spopadih življenje izgubilo 70.000 ukrajinskih vojakov, ranjenih pa je bilo več kot 100.000.

Tudi v Kijevu so skušali v zadnjem letu okrepiti svoje vojaške vrste. Vse od začetka spopadov februarja 2022 je v veljavi vojno stanje in mobilizacija, ukrajinski parlament pa je ta torek oboje podaljšal do začetka novembra. Zelenski je sicer letos sprejel nekatere zakone, ki zaostrujejo mobilizacijo. Starost mobiliziranih rekrutov je spustil s 27 na 25 let in moškim med 18 in 60 letom prepovedal zapustiti državo. Prav tako so v Ukrajini sprejeli zakonodajo, ki omogoča vključitev nekaterih obsojencev v vojsko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje