Luka Modrić: od suhljatega pastirčka koz na Velebitu do nogometnega božanstva

Šport 29. Maj 202219:49 > 20:11 0 komentarjev

Luka Modrić je danes eden najbolj uspešnih in prepoznavnih nogometašev na svetu, a njegovo otroštvo je bilo zelo skromno. Tudi njegovi nogometni začetki niso bili nič kaj zvezdniški. Košarico je dobil pri splitskem Hajduku, nato so ga odkrili v zagrebškem Dinamu. Na letošnjem finalu Lige prvakov je kot zvezdnik Real Madrida že petič v zadnjih osmih letih osvojil najprestižnejšo evropsko klubsko lovoriko. Kot otrok pa je skupaj z očetom na Velebitu pasel koze. Petletnega Modrića je čisto po naključju v svoj dokumentarni film ujel hrvaški dokumentarist Pavle Belanović, izsek iz tega filma pa je obkrožil svet.

Nogometni zvezdnik Luka Modrić je v soboto zvečer z Real Madridom že petič osvojil vrh Evrope in znova dokazal, da je eden najuspešnejših nogometašev vseh časov. Čeprav danes uživa v slavi in lovorikah, prihaja iz skromnega okolja, kjer je kot otrok imel zelo malo.

Ko je bil Modrić star le pet let, je svoj čas preživljal tako, da je pasel koze na hrvaškem Velebitu in jih čuval pred tam živečimi volkovi. Čisto po naključju se je znašel tudi v znamenitem dokumentarnem filmu o Velebitu, ki ga je posnel filmski kaskader in nekdanji član hrvaške glasbene skupine Plava trava zaborava Pavle Belanović.

Belanović, ki je svoje življenje posvetil preučevanju Velebita in predvsem volkov, ki množično naseljujejo to goro, si ni mogel predstavljati, da bo v svoj film ujel danes enega najbolj prepoznavnih nogometnih zvezdnikov in najboljših nogometašev v zgodovini. Kako nekoč suhljati deček, ki je danes nogometna legenda, pase koze, si lahko pogledate v zgornjem videu, videli ga boste na drugi minuti in 30 sekund.

Luka Modrić
PROFIMEDIA

Medtem ko se je potepal po velebitskem gorovju, se je spoprijateljil z Modrićevim očetom Stipom Modrićem. “Člani družine Modrić so bili prijetni in spodobni ljudje,” je zapisal Belanović, ko je objavil svoj film tudi na platformi YouTube. “Vedno sem jih obiskal, ko sem snemal divje živali v gorah. Tako sem posnel tudi svojega prijatelja in njegovega sina, kako zbirata svojo čredo koz in zapirata obor. Bilo je davnega leta 1990, le malo preden je vojna uničila njihov dom. Vojna je spremenila vse, tudi zanje, in nisem jih več videl,” je zapisal.

Vojna je bila tudi za tedaj komaj šestletnega Luko Modrića tragična prelomnica, ki je zaznamovala njegovo odraščanje. Leta 1991 so srbski paravojaki v bližini domače hiše v Modrićih ubili njegovega dedka, na katerega je bil zelo navezan. Med vojno se je družina nato iz naselja Modrići preselila v Zadar.

Luka Modrić Luka Modrić
PROFIMEDIA
Luka Modrić Luka Modrić
PROFIMEDIA
Luka Modrić Luka Modrić
PROFIMEDIA
Luka Modrić Luka Modrić
PROFIMEDIA
Luka Modrić Luka Modrić
PROFIMEDIA
Luka Modrić Luka Modrić
PROFIMEDIA

Ko je Modrić leta 2019 izdal avtobiografijo Moja igra (predgovor sta napisala sloviti trener Manchester Uniteda, sir Alex Ferguson, in legenda hrvaškega nogometa Zvonimir Boban) je javnost izvedela tudi, da je bil kot fantek skoraj na robu smrti, ko si je za zabavo v vsako nosnico zatlačil po eno fižolovo zrno, kar mu je zaprlo dihalne poti in se je skoraj zadušil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!