Najmlajši francoski premier doslej in prvi odkrito istospolno usmerjen

Svet 09. Jan 202412:47 > 17:10 3 komentarji
Gabriel Attal in Emmanuel Macron
Foto: PROFIMEDIA

Novi francoski premier bo postal dosedanji minister za šolstvo Gabriel Attal, ki ima podporo predsednika Emmanuela Macrona. Attal bo postal najmlajši in prvi odkrito istospolno usmerjeni predsednik francoske vlade.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za novega premierja izbral priljubljenega dosedanjega ministra za šolstvo Gabriela Attala, navedbe virov povzemajo francoski mediji in francoska tiskovna agencija AFP.

Po napetem pričakovanju je predsedniška palača sredi dne v izjavi sporočila, da je Macron za premierja imenoval Attala in mu podelil mandat za sestavo vlade. Sam Macron je v sporočilu na omrežju X zapisal, da računa na njegovo energijo, da bo uresničil njegov projekt obljubljene regeneracije.

Attal se je vse od ponedeljkovega odstopa vlade in premierke Elisabeth Borne, omenjal kot najverjetnejši novi premier. S 34 leti bo postal doslej najmlajši predsednik francoske vlade, po poročanju agencije Reuters pa bo postal tudi prvi odkrito istospolno usmerjeni premier te države.

Novi premier je na uradni slovesnosti ob prevzemu funkcije v pariški rezidenci Matignon svoje imenovanje označil za simbol drznosti in premika. “Francija se ne bo nikoli rimala z nazadovanjem, Francija se rima s preobrazbo, Francija se rima z drznostjo,” je dejal.

Macronu se je med drugim na omrežju X zahvalil za zaupanje. “Z močjo, ponižnostjo in brez tabujev se lotimo dela v službi francoskega ljudstva,” je še zapisal in se Borne zahvalil za njeno delo.

Borne je bila na čelu vlade dve leti

Odhajajoča premierka Borne je svoj odstop naznanila, potem ko so se že dlje časa napovedovale spremembe v vladni ekipi, ki je bila v malo manj kot dveh letih mandata velikokrat pod pritiskom. Uspelo ji je sicer sprejeti nekaj težavnih zakonov, vključno z nepriljubljeno pokojninsko reformo minulo pomlad in spornim zakonom o priseljevanju decembra lani.

Macron se je doslej drugi ženski na čelu francoske vlade v ponedeljek zahvalil za izjemno delo v službi naroda. Njenemu odhodu bo sledilo tudi preoblikovanje vlade, pogajanja o ministrski ekipi pa po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še potekajo.

Brez večine v narodni skupščini in soočen z vzponom skrajne desnice Macron namreč tri leta pred koncem mandata išče nov zagon, ki bi njegovo stranko popeljal proti evropskim volitvam, ki bodo junija in na katerih bi lahko morala premoč priznati skrajni desnici. Obenem je veliko pričakovanj usmerjenih v nova vodilna imena v stranki, saj se Macron leta 2027 po dveh mandatih ne bo mogel znova potegovati za predsedniški položaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje