Macron, Johnson in Stoltenberg o znižanju napetosti med Ukrajino in Rusijo

Svet 05. Feb 202218:50 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Hannah Mckay/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski premier Boris Johnson in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg so se danes strinjali, da si bodo prizadevali znižati napetosti med Ukrajino in Rusijo skozi dialog.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je danes po telefonu pogovarjal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.

Pogovori so potekali “v kontekstu nenehnih posvetovanj med zavezniki glede napetosti med Ukrajino in Rusijo”, so sporočili iz Pariza.

Macron se bo sicer poskusil kot posrednik med Rusijo in Ukrajino in skušal najti rešitev za znižanje napetosti. V ponedeljek se bo v Moskvi sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, v torek pa v Kijevu še z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Poziv k enotnosti

V pogovoru s Stoltenbergom sta se strinjala, da si je treba še naprej prizadevati za znižanje napetosti skozi dialog. Pozvala sta tudi k enotnosti vseh zaveznikov in k spoštovanju temeljnega načela evropske varnosti – suverenosti držav, so še sporočili iz Elizejske palače.

Johnson pa je Macrona na drugi strani seznanil s podrobnostmi svojega obiska v Kijevu pred dnevi. Tedaj je Johnson rusko kopičenje vojske na meji z Ukrajino označil za jasno in neposredno grožnjo Ukrajini.

Zahodne države obtožujejo Rusijo, da se s kopičenjem več kot 100.000 vojakov na meji z Ukrajino pripravlja na invazijo na to državo. V Moskvi to sicer zanikajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!