Macron opozoril na nevarnost avtoritarizma: “V Evropi zdaj znova divja vojna”

Svet 27. Maj 202422:08 3 komentarji
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril na nevarnost avtoritarnih teženj skrajno desnih strank in vlad v Evropi. V luči tega meni, da bi Evropa morala oblikovati lastno varnostno in obrambno politiko.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes ob drugem dnevu državniškega obiska v Nemčiji opozoril na nevarnost avtoritarnih teženj skrajno desnih strank in vlad v Evropi. V luči tega je pozval k obrambni evropskih vrednot, krepitvi varnosti Evrope ter njene neodvisnosti od ZDA in Kitajske.

Macron je v govoru v Dresdnu opozoril na navdušenje nad avtoritarnimi težnjami v Evropi in pri tem izpostavil vlado Viktorja Orbana na Madžarskem. “Povsod v naših demokracijah uspevajo te ideje, ki jih vsiljujejo skrajneži in zlasti skrajna desnica,” je nadaljeval in poudaril, da Evropa ni le prostor skupnih pravil, temveč tudi prostor skupnih vrednot.

“Evropa je garant miru. Za mnoge od nas je ta trditev dolgo zvenela zastarelo, vendar v Evropi zdaj znova divja vojna,” je dejal in pri tem izpostavil grožnjo ruske invazije na Ukrajino. Prepričan je, da brez podpore Ukrajini in preprečevanja, da bi Rusija na bojišču uveljavila “pravo močnejšega”, v Evropi ne bo miru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V luči tega je menil, da bi Evropa morala oblikovati lastno varnostno in obrambno politiko, hkrati pa bi morala krepiti svojo suverenost in neodvisnost od ZDA in Kitajske na področju gospodarstva. “Evropa potrebuje model rasti za prihodnje generacije,” je poudaril francoski predsednik in dodal, da je treba v enaki meri spodbujati tako gospodarsko rast kot varovanje podnebja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Macron je državniški obisk v Nemčiji začel v nedeljo, ko je v Berlinu izpostavil francosko-nemške odnose kot nepogrešljive za Evropo. Pozval je tudi k obrambi demokracije pred nacionalizmom na prihajajočih evropskih volitvah. Obisk bo v torek nadaljeval na gradu Meseberg, kjer bo skupaj z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem vodil francosko-nemško ministrsko srečanje.

Do Macronovega obiska sicer prihaja le dva tedna pred evropskimi volitvami, pred katerimi njegova koalicija glede na ankete močno zaostaja za skrajno desnico. Tudi v Nemčiji vse tri stranke v vladni koaliciji kanclerja Scholza v anketah zaostajajo za skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje