Macron vnovič poudaril cilj, da v francosko ustavo vključi pravico do splava

Svet 04. Okt 202320:57 0 komentarjev
Francoski predsednik Emmanuel Macron
Francoski predsednik Emmanuel Macron (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes napovedal, da bo razširil nabor tem, o katerih se lahko glasuje na referendumih, in znižal prag za njihov razpis. Po njegovi oceni bi morala namreč ustavna pravila o referendumih zajemati več "pomembnih področij nacionalnega življenja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Emmanuel Macron ob tem ni omenil vprašanja priseljevanja, ki ga želi francoska desnica postaviti na referendum, je pa poudaril, da je pravica do azila nedotakljiva. Po njegovih besedah referendumi sicer nikakor ne smejo izstopiti iz okvirov pravne države in vladavine prava.

“Ustave ne bi smeli revidirati v primežu čustev,” je Macron med drugim dejal v govoru pred francoskim ustavnim svetom ob 65. obletnici začetka veljave francoske ustave iz leta 1958 in napovedal revidiranje pragov za razpis t. i. referendumov skupne pobude (RIP).

Za izvedbo referenduma je v Franciji trenutno potrebna podpora najmanj 185 poslancev ali senatorjev ter desetine registriranih volivcev. Pogoji so tako zahtevni, da od njihove uvedbe leta 2008 v državi niso izvedli še nobenega referenduma.

V luči tega je francoski predsednik pozval k poenostavitvi pravil, a opozoril, da ne namerava razveljaviti pravila, po katerem referenduma ni mogoče razpisati o vprašanju, o katerem je parlament odločal v minulem letu. V skladu s tem referendumsko glasovanje ni mogoče denimo o sicer splošno nepriljubljeni pokojninski reformi, ki jo je francoska vlada sprejela mimo parlamenta.

Med predstavniško demokracijo v parlamentu in neposredno demokracijo na referendumu ne bi smelo obstajati tekmovanje v legitimnosti, je še dejal Macron in vnovič poudaril svoj cilj, da v francosko ustavo vključi pravico do splava.

Za spremembo ustave je sicer v Franciji potrebna dvotretjinska večina tako v spodnjem kot v zgornjem domu parlamenta ali potrditev na referendumu, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!