Macron zavrača obtožbe v povezavi z Uberjem: Čestitam si za to, kar sem naredil

Svet 12. Jul 202219:37 > 19:37 0 komentarjev
Macron
PROFIMEDIA

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes zavrnil obtožbe, da je med letoma 2014 in 2016, ko je bil gospodarski minister, prikrito in pretirano podpiral ponudnika prevoznih storitev Uber. Preiskava več medijev je nedavno pokazala, da se je Uber za pospešitev svoje širitve posluževal etično spornih in potencialno nezakonitih praks.

“Čestitam si za to, kar sem naredil,” je v odzivu na obtožbe dejal francoski predsednik Emmanuel Macron in dodal, da je poenostavitev zakonskih omejitev za ta sektor ustvarila več tisoč delovnih mest za francoske voznike. Številni časopisi, med drugim francoski Le Monde, so poročali o srečanjih med Macronom kot ministrom za gospodarstvo in vodstvom Uberja, ki prej niso bila opažena. V poročilih so trdili, da je bila izdelana skupna strategija v prid podjetja Uber, kljub precejšnjemu nasprotovanju vlade. Macronovi dogovori naj bi Uberju pomagali utrditi svoj položaj na trgu v Franciji.

Francoske opozicijske stranke in sindikati so medtem ostro obsodili Macronovo ravnanje. Vodja konfederacije sindikatov CGN Philippe Martinez je predsednika obtožil, da je škodoval pravicam delavcev, da bi olajšal deregulacijo in pomagal podjetjem, kot je Uber. Macron je tovrstne očitke zavrnil in odgovoril, da bo še naprej vodil zaupne pogovore s tujimi poslovnimi partnerji z namenom ustvarjanja novih delovnih mest v Franciji.

V nedeljo objavljena razkritja poslovanja podjetja Uber se nanašajo na več kot 100.000 dokumentov iz obdobja med letoma 2013 in 2017, ki jih je pridobil britanski časnik The Guardian in jih posredoval Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev. Uber se je pri hitri širitvi opiral na subvencionirane voznike in znižane cene prevozov, kar je spodkopavalo taksi industrijo, in to “pogosto brez pridobitve dovoljenja za opravljanje storitev”, je poročal ameriški časnik Washington Post.

Kot še navaja poročilo preiskave, je iz dosjejev razvidno, da je Uber intenzivno lobiral tudi pri nekaterih vladah, da bi podprle njegovo širitev v posameznih državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!