Madžarska opozicija išče konkurenta za Orbana

Novice 18. Sep 202119:02 0 komentarjev
madžarska parlament
Marton Monus, REUTERS

Opozicija na Madžarskem je po dogovoru, da bo na parlamentarnih volitvah prihodnjo pomlad združeno nastopila proti stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana, danes začela z izbiro skupnega kandidata za premierski položaj. Iščejo ga tako na levi kot na desni strani političnega prizorišča.

V igri za vodilnega kandidata za premierja je pet imen, med njimi so župan Budimpešte Gergely Karacsony iz vrst levozelene stranke Dialog, predsednik desničarske stranke Jobbik Peter Jakab ter evropska poslanka iz vrst socialistov Klara Dobrev.

Primarne volitve so se začele danes zjutraj tako na spletu kot na stojnicah, postavljenih na javnih mestih. Prvi krog bo potekal do 26. septembra, nato pa bo, če bo potrebno, sledil še drugi krog, na katerem bodo izbirali med tremi kandidati. Drugi krog volitev bo potekal med 4. in 10. oktobrom.

Združeni proti Fideszu

Madžarska opozicija je decembra lani sklenila, da bo na parlamentarnih volitvah leta 2022 združeno nastopila proti desničarski stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana.

Šest strank se je dogovorilo, da bodo na volitvah skupaj nastopile z enim glavnim kandidatom za premierski položaj in tudi s skupnimi kandidati v posameznih okrožjih. S tem bodo preprečile drobitev glasov volivcev.

Skupno predvolilno zavezništvo je sklenilo šest, sicer zelo raznolikih strank: levoliberalna Demokratična koalicija, socialdemokratska Madžarska socialistična stranka, liberalna stranka Momentum, ekološka stranka Politika je lahko drugačna, stranka Dialog in Jobbik. Jobbik je bil nekdaj skrajno desna stranka, ki so jo obtoževali celo antisemitizma, v zadnjih letih pa so svoja stališča navzven omilili in se preoblikovali v “konservativno ljudsko stranko”.

Opozicijo združuje nasprotovanje 58-letnemu Orbanu, ki je med drugim zaradi vprašanj spoštovanja vladavine prava v konfliktu z Brusljem. Obtožujejo ga avtoritarnega vladanja in korupcije.

Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2018 je Orbanova stranka Fidesz zasedla 133 poslanskih sedežev v 199 članskem parlamentu. Drugi je bil Jobbik, ki je dobil 26 sedežev, tretja pa koalicija Madžarske socialistične stranke in stranke Dialog, ki je zasedla 20 sedežev. Volilna udeležba je bila 70-odstotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!