Madžarska opozicija želi ratificirati članstvo Švedske v Natu

Svet 01. Feb 202417:43 0 komentarjev
Švedska in Nato zastava
Foto: PROFIMEDIA

Iz stranke Demokratična koalicija so sporočili, da so zahtevali izredno zasedanje madžarskega parlamenta, na katerem želijo ratificirati članstvo Švedske v Natu.

Madžarska opozicija je zahtevala izredno zasedanje parlamenta prihodnji ponedeljek, na katerem bi ratificirali članstvo Švedske v Natu, je sporočila Agnes Vadai iz vrst Demokratične koalicije. Vendar pa je ocenila, da bo poskus verjetno spodletel, saj bodo poslanci vladajoče stranke Fidesz zasedanje bržkone bojkotirali.

Za sklic izredne seje madžarskega parlamenta so potrebni podpisi petih odstotkov poslancev, predsednik parlamenta pa mora sejo nato sklicati v osmih dneh. Žal je upanje na uspeh majhno, saj bodo poslanci Fidesza verjetno odsotni, kar pomeni, da ne bo dosežen kvorum, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedala Vadai.

Budimpešti se z ratifikacijo ne mudi

Poslanci Fidesza, ki ima v parlamentu v Budimpešti dvotretjinsko večino, že od poletja 2022 preprečujejo, da bi se na dnevni red uvrstilo vprašanje ratifikacije švedskega protokola za članstvo v Natu. Madžarska ostaja edina članica zavezništva, ki tega še ni storila, potem ko je članstvo Švedske januarja ratificirala Turčija.

Predsednik Fidesza in madžarske vlade Viktor Orban je švedskega kolega Ulfa Kristerssona minuli teden povabil na pogovore o vstopu njegove države v Nato. Švedski zunanji minister Tobias Billström je ob tem dejal, da Madžarska med vrhom Nata v Madridu julija lani v nasprotju s Turčijo ni predstavila nobenih zadržkov in da zato v tem trenutku ne vidi razloga za pogajanja.

Kristersson je nato vendarle potrdil, da je pripravljen na pogovore, potem ko so predstavniki madžarskih oblasti vztrajali pri svojih stališčih. Orbanova vlada je sicer vstopu Švedske v Nato doslej nasprotovala zlasti zaradi švedskih kritik na račun stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem. Po besedah predsednika madžarskega parlamenta Lazsla Köverja se Budimpešti z ratifikacijo ne mudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!