Madžarska vlada podprla odločitev poljskega sodišča glede evropske zakonodaje

Svet 09. Okt 202116:38 > 16:38 1 komentar
Viktor Orban
John Thys/REUTERS

Madžarska je danes kot doslej prva država članica EU izrecno - v posebnem sklepu vlade, ki ga je podpisal premier Viktor Orban - podprla četrtkovo odločitev poljskega ustavnega sodišča, po kateri so nekatere določbe in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo.

Poljski sodniki so pod vprašaj postavili načelo primarnosti prava EU, ki temelji na tem, da v primeru navzkrižij med vidikom prava EU in vidikom nacionalnega prava prevlada prvo.

To je sprožilo val razburjenja v Bruslju in svarila o t. i. polexitu ali celo začetku konca EU ter ostre kritike s strani več držav članic, med drugim Nemčije in Francije. Oblasti v Budimpešti so se po drugi strani danes postavile na stran Varšave in ocenile, da je odločitev ustavnih sodnikov posledica “slabe prakse evropskih institucij”.

Te si, tako vlada Viktorja Orbana, “prizadevajo za to, da bi brez spremembe pogodb EU in s postopnim širjenjem pristojnosti državam članicam odvzela pooblastila, ki jih te nikoli niso prenesle na EU”. Ustavna sodišča in druga sodišča držav članic imajo zato vso pravico, da “preverjajo obseg in meje pristojnosti EU”, še piše v sklepu, ki ga je vlada posredovala madžarski tiskovni agenciji MTI.

Orbanova vlada je sicer sama že dolgo tarča kritik Bruslja zaradi spodkopavanja demokracije in pravne države. Oblasti v Varšavi in Budimpešti podpirata ena drugo nasproti Evropski komisiji in drugim članicam unije ter blokirata ali grozita z blokado ukrepov EU, ki za svoje sprejetje potrebujejo soglasje v Svetu EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje