Madžarska zaostruje pogoje za prekinitev nosečnosti

Svet 13. Sep 202219:08 2 komentarja
Budimpešta
PROFIMEDIA

Ženske, ki bodo na Madžarskem želele opraviti splav, bodo morale v prihodnje pred tem poslušati bitje srca zarodka. Zdravnik jih bo moral na "jasno prepoznaven način" seznaniti z vitalnimi funkcijami zarodka, določa odlok, ki bo začel veljati v četrtek.

V skladu z odlokom, ki ga je podpisal madžarski notranji minister Sandor Pinter, bodo morale ženske ob vlogi za splav predložiti zdravniško potrdilo, v katerem je navedeno, da so bile “jasno seznanjene z dejavniki, ki kažejo na prisotnost življenjskih funkcij zarodka”. Na Madžarskem lahko ženske prekinejo nosečnost do 12. tedna, če so v osebni stiski, novi odlok pa pomeni, da morajo pred prekinitvijo nosečnosti poslušati srčni utrip svojih zarodkov.

Madžarski premier Viktor Orban, ki je na oblasti od leta 2010, se rad predstavlja kot zagovornik krščanskih vrednot in ideala tradicionalne družine, hkrati pa se zaveda, da bi bila skoraj popolna prepoved splava – tako kot na Poljskem – v njegovi državi izjemno nepriljubljena. Predlog, da bi bilo poslušanje srčnega utripa zarodka pogoj za prekinitev nosečnosti, je prva obelodanila skrajno desničarska stranka Mi Hazank (Naša domovina), ki je pozdravila dejstvo, da “bodo matere zdaj poslušale srčni utrip ploda”, čeprav to v besedilu ni izrecno navedeno.

“Vsaj nekaj sekund bo mati lahko slišala otroka, preden bo opravljen splav,” je v objavi na Facebooku zapisala poslanka Dora Duro. Organizacije za pravice žensk menijo, da zaostrovanje pogojev za prekinitev nosečnosti povečuje pritisk na ženske, ki so zaradi neželene nosečnosti že tako ali tako v izjemno težkem položaju. Nevladna organizacija Amnesty International je opozorila na “zaskrbljujoč korak nazaj”. Tiskovni predstavnik Aron Demeter je opozoril, da bo ta odločitev, ki je bila sprejeta “brez kakršnega koli posvetovanja”, otežila dostop do splava in “dodatno travmatizirala ženske, ki so že tako v težkem položaju”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.