“Madžarski mediji delujejo zgolj kot podaljšana roka oblasti”

Svet 04. Nov 202217:53 3 komentarji
Viktor Orban
PROFIMEDIA

Delegacija misije odbora za kulturo in izobraževanje Evropskega parlamenta je danes na novinarski konferenci ob koncu tridnevnega obiska na Madžarskem opozorila na rušenje neodvisnosti institucij na področju medijev, kulture in izobraževanja. V luči tega so pozvali k nadaljevanju dialoga z Madžarsko za krepitev evropskih vrednot.

“Odbor nasprotuje delitvi madžarskih medijev na provladne in opozicijske,” je uvodoma dejala evropska poslanka Sabine Verheyen in poudarila, da so mediji ključni za delovanje demokracije, zato je treba zagotoviti njihovo politično in finančno neodvisnost, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

“To pa pomeni, da imajo vsi mediji tudi pravico hvaliti ali kritizirati vlado oziroma opozicijo, ne da bi bili označeni za provladne ali proopozicijske,” je dodala.

V okviru misije Evropskega parlamenta je Budimpešto obiskala tudi slovenska evropska poslanka Irena Joveva, ki je opozorila, da Madžarska pod vladavino Viktorja Orbana ni več demokracija v polnem pomenu te besede, so sporočili iz njene pisarne.

“Dogaja se sistematično in že večletno rušenje neodvisnosti institucij v državi, ki naj bi skrbele za sistem zavor in ravnovesij. Neodvisnosti institucij, regulatornih agencij in medijev pravzaprav že dolgo ni več, tisti v manjšini, ki še kljubujejo pritiskom oblasti, pa so močno ogroženi in ustrahovani,” je dejala.

Pri tem je pojasnila, da madžarski javni mediji delujejo zgolj kot podaljšana roka oblasti in širijo propagando vladajoče stranke, zasebne pa se poskuša utišati prek različnih manevrov, kot so ukinjanje radijskih licenc, omejevanje oglaševalskega denarja ali poskusov prevzemov neodvisnih medijev s pomočjo oligarhov blizu oblasti.

“Za preprečevanje tega naj bi med drugim skrbel nacionalni medijski in komunikacijski regulator, a so vsi člani regulatorja v resnici imenovani s strani vladajoče stranke. Enake metode, ki se uporabljajo pri sistematičnem rušenju svobode medijev, se medtem očitno uporabljajo tudi pri vseh preostalih državnih institucijah ali sistemih,” je še opozorila Joveva.

V okviru misije Evropskega parlamenta so se evropski poslanci in poslanke v treh dneh intenzivnih sestankov z različnimi deležniki podrobno seznanili z aktualno situacijo na Madžarskem na področju medijev, kulture in izobraževanja. Srečali so se tako s predstavniki vlade kot s predstavniki civilne družbe, akademiki, profesorji in novinarji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje