Madžarski premier znova ostro nad politiko EU do Rusije

Svet 18. Nov 202213:32 4 komentarji
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Madžarski premier Viktor Orban je danes znova ostro kritiziral politiko EU do Rusije in jo označil kot "zelo nevarno". Sankcije, ki jih povezava uvaja proti Rusiji, so namreč po njegovem korak proti vojni. Zatrdil je še, da ne bo dovolil dodatnega zadolževanja EU, s katerim želi ta v prihodnjem letu financirati 18 milijard pomoči Ukrajini.

“Če se nekdo gospodarsko vpleta v vojaški konflikt, je to korak v smeri vojne,” je danes posvaril madžarski premier Viktor Orban. “Zavzemanje stališča” bi lahko hitro pomenilo dejansko vstopanje v vojno, je opozoril in dodal, da EU z “dobavljanjem uničevalnega orožja, urjenjem ukrajinskih vojakov na svojem lastnem ozemlju in sankcioniranjem energije” postavlja v nevarnost samo sebe.

Orban v nasprotju z ostalimi članicami Unije vztraja pri bolj ali manj nevtralnem stališču do Rusije in njene vojne v Ukrajini. Kijevu Madžarska ni ponudila vojaške pomoči, po novem pa Budimpešta nasprotuje tudi 18-milijardnemu paketu pomoči, ki naj bi ga EU v prihodnjem letu namenila od vojne vse bolj opustošeni Ukrajini.

Kot je sicer danes pojasnil Orban, gre za to, da Madžarska nasprotuje politiki dodatnega zadolževanja za kritje pomoči Ukrajini in ne pomoči kot taki. Namesto skupnega zadolževanja bi morale države članice Unije po njegovem preračunati, koliko denarja potrebuje Ukrajina, in nato stroške tega razdeliti proporcionalno in pošteno.

Madžarska je zavezana pomoči Ukrajini, ne bo pa postavljala interesov Ukrajine pred svoje lastne, je še nadaljeval. Kot znesek, ki bi ga Budimpešta lahko iz proračuna namenila za pomoč Ukrajincem, ne da bi pri tem ogrozila osnovne nacionalne interese Madžarov, je navedel nekje od 146 do 170 milijonov evrov letno.

Orban prepričan, da so sankcije vzrok za višje cene

Premier je obenem ponovil, da Madžarska nikoli ni in tudi v prihodnje ne bo podpirala politike sankcij. Sankcij, ki jih je Unija uvedla proti Rusiji, Madžarska doslej resda ni blokirala, se je pa uspela iz njih v precejšnji meri izvzeti, je spomnil in napovedal nadaljevanje takšnega pristopa.

Madžarska
PROFIMEDIA

Kljub temu je Orban že večkrat opozoril, da so te sankcije krive za skokovito rast cen energije in visoko inflacijo na Madžarskem. Danes je postregel z izračunom, da bodo sankcije madžarsko gospodarstvo stale šest milijard evrov in v proračunu pustile štirimilijardno luknjo. To bo šlo na račun socialnih izdatkov, višjih plač in davčnih olajšav, je dodal.

Inflacija na Madžarskem je bila oktobra po podatkih Eurostata več kot 21-odstotna, najvišja po letu 1996, medtem ko so cene hrane poskočile za kar 45 odstotkov, kar je največ v EU. Državi glede na rezultate tretjega četrtletja grozi recesija.

Orban je v pogovoru za javni radio danes sicer vztrajal, da je cilj njegove vlade izogniti se trendu recesije v Evropi ter v prihodnjem letu ohraniti polno zaposlenost in nadpovprečno stopnjo rasti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje