Madžarski revizijski urad: V državi je preveč žensk z visoko izobrazbo

Svet 27. Avg 202216:59 4 komentarji
ženske, izobrazba
Profimedia

Madžarski šolski sistem favorizira ženske oziroma "ženske lastnosti", kar bi lahko ogrozilo gospodarstvo, vplivalo na manjše število rojstev in moške postavljalo v slabši položaj, so po pisanju britanskega BBC ključne ugotovitve poročila madžarskega parlamentarnega revizijskega urada. Strokovnjaki za človekove pravice so poročilo ostro obsodili.

Poročilo je revizijski urad objavil julija, pod drobnogled pa ga je zdaj vzel madžarski časnik Nepszava, piše BBC.

Poročilo urada, ki je blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, navaja, da je žensk z visoko izobrazbo na Madžarskem preveč. Avtorji opozarjajo, da bi se ženske zaradi tega lahko manj odločale za poroko in imele manj otrok.

Orban si že dlje časa prizadeva za dvig rodnosti, leta 2019 pa je napovedal, da bodo ženske s štirimi otroki do konca življenja oproščene dohodnine.

Po ugotovitvah iz poročila se je na madžarske univerze v zadnjem desetletju vpisalo več žensk kot moških. To jesen njihov delež znaša 54,5 odstotka.

Po navedbah avtorjev madžarski šolski sistem favorizira “ženske lastnosti”, kot sta čustvenost in družbena zrelost, kar pomeni “znatno oslabljeno” spolno enakost.

Če bodo podcenjevali “moške značilnosti”, kot so tehnične veščine, pripravljenost za tveganje in podjetništvo, bi s tem lahko ogrozili madžarsko gospodarstvo.

Do vsebine so kritični številni madžarski politiki in strokovnjaki za človekove pravice.

“Čas je, da snamete očala iz prejšnjega stoletja,” je prek družbenega omrežja Facebook sporočil madžarski opozicijski poslanec Endre Toth ter ločevanje na ženske in moške lastnosti označil “za popoln znanstveni absurd”.

Lydia Gall iz nevladne organizacije Human Rights Watch pa je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da gre “za še en udarec spolni enakopravnosti in pravicam žensk na Madžarskem”.

Madžarska je že nekaj časa deležna kritik zaradi spolne neenakopravnosti v državi. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je po obisku države leta 2019 dejala, da ta nazaduje na področjih spolne enakopravnosti in pravic žensk. Madžarska je pred kratkim sicer dobila prvo predsednico, Katalin Novak, a ima še vedno najnižjo zastopanost žensk v politiki med državami Evropske unije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje