Makedonci še naprej na ulicah, zaradi francoskega predloga zahtevajo odhod vlade

Svet 14. Jul 202209:04 > 09:17 0 komentarjev
Protesti v Makedoniji
PROFIMEDIA

Pred parlamentom Severne Makedonije v Skopju so v sredo znova potekali protesti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi. Od vlade še naprej zahtevajo zavrnitev francoskega predloga za preklic bolgarskega veta za začetek pogajanj z Evropsko unijo.

Na tokratnem protestu v nasprotju s tistim prejšnji teden ni bilo večjih incidentov. Med govorci na protestu je bil tudi makedonski televizijski voditelj Dimitar Atanasovski, ki je dejal, da je čas, da makedonsko ljudstvo dvigne svoj glas in reče ne uničenju Makedonije.

Na protestu 5. julija je bilo poškodovanih 47 policistov, med njimi dva huje. Protestniki so metali kamne, stole in steklenice, eden od posameznikov pa je s pištolo streljal v zrak.

“Ne uničenju Makedonije, ne temu, da je makedonski jezik narečje. Da se ne pozabi makedonskega naroda. Mi govorimo makedonski jezik od nekdaj in tako bo tudi ostalo,” je dejal Atanasovski. Pozval je k poenotenju Makedoncev v državi in diaspori ter vseh drugih narodnosti v državi.

Protestniki so se pod geslom “Ne ultimatu, hvala” zbrali že deveti dan. S policijskim spremstvom so krenili izpred vladne stavbe proti ministrstvu za pravosodje in končali pred makedonskim parlamentom. Protestniki so se nato razšli in sporočili, da bodo proteste nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Med udeleženci so bili tudi aktivisti največje opozicijske nacionalistične stranke VMRO-DPMNE in Levice. Po njihovem mnenju francoski predlog vodi v bolgarizacijo države. Zahtevajo tudi odstop vlade Dimitra Kovačevskega in ministra za zunanje zadeve Bujarja Osmanija.

Protesti v Makedoniji Protesti v Makedoniji
PROFIMEDIA
Protesti v Makedoniji Protesti v Makedoniji
PROFIMEDIA
Protesti v Makedoniji Protesti v Makedoniji
PROFIMEDIA
Protesti v Makedoniji Protesti v Makedoniji
PROFIMEDIA

Kaj predvideva francoski predlog?

Bolgarija zaradi nerešenih dvostranskih vprašanj, vključno s priznanjem bolgarske manjšine, že več kot dve leti zavira proces približevanja Severne Makedonije Evropski uniji oziroma začetek pristopnih pogajanj, čeprav država izpolnjuje pogoje. Obenem sta državi v sporu glede določenih zgodovinskih dogodkov in osebnosti, Bolgarija pa makedonski jezik šteje za bolgarski dialekt.

V Severni Makedoniji po uradnih podatkih živijo 3.504 Bolgari, kar pri 1,8-milijonski populaciji predstavlja 0,19 odstotka prebivalstva.

Francoski predlog po poročanju medijev med drugim predvideva vključitev etničnih Bolgarov v ustavo Severne Makedonije “na enaki ravni z drugimi narodi” ter določene spremembe makedonskih zgodovinskih učbenikov. Severna Makedonija je to doslej zavračala in vztrajala, da to ne sme biti del njenega pogajalskega okvira za pristopna pogajanja z EU.

Makedonska vlada je prvi francoski predlog junija zavrnila, bolgarski parlament pa mu je prižgal zeleno luč in vlado pooblastil za odpravo blokade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!