Protesti v Skopju proti francoskemu predlogu: ranjenih 47 policistov

Svet 06. Jul 202213:38 > 13:58 0 komentarjev
Protesti v Skopju
Reuters

Že četrti dan zapored so se na skopske ulice podali protestniki, ki nasprotujejo francoskemu predlogu za deblokado pristopnih pogajanj Severne Makedonije z Evropsko unijo. Protestniki so poškodovali poslopje parlamenta in zunanjega ministrstva, ranjenih je bilo 47 policistov, med njimi dva huje.

Kmalu po koncu francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije je postalo jasno, da njihov predlog, ki predvideva odpravo bolgarske blokade pristopnih pogajanj Severne Makedonije z Evropsko unijo, ne bo naletel na plodna tla.

Ulice makedonskega glavnega mesta so že četrti dan zapored zavzeli protestniki, ki se ne strinjajo s predlaganimi rešitvami francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Več sto ljudi se je zbralo pred poslopjem vlade, kjer so zahtevali odstop vlade Dimitarja Kovačevskega, nato pa so se podali še proti stavbi zunanjega ministrstva in parlamenta, kjer je izbruhnilo nasilje.

Protesti v Makedoniji
Reuters

“Francoski predlog je povsem neprimeren, ker smo mi država Makedonija, in to bomo tudi ostali. Sprejeli ne bomo nobenih dogovorov, nobenih pogajanj, saj je to svetopisemska država, in želimo, da tako tudi ostane. Za prednike bomo mi generacija, ki je prodala svojo državo,” je za tiskovno agencijo Reuters povedal eden od protestnikov.

Protestniki so proti stavbi zunanjega ministrstva metali petarde in jajca, policija pa je posredovala, ko je skupina protestnikov podrla ograjo pred parlamentom in vanj metala petarde, dimne bombe in druge nevarne predmete. Med spopadi s protestniki je policija aretirala enajst protestnikov, med njimi sta bila dva mladoletna. Na poslopjih ministrstva in parlamenta je bilo razbitih več stekel.

Z notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo poškodovanih 47 policistov, med njimi dva huje. Tako premier Kovačevski kot notranji minister Oliver Spasovski in predsednik parlamenta Talat Xhaferi so izpostavili podporo demokratični pravici do protestov, a ostro obsodili nasilje nad policisti.

Spasovski je že napovedal, da so sprožili preiskavo in da imajo informacije o organizatorjih protesta, ob tem pa je posvaril, da bi se novo nasilje lahko spet lahko odvilo danes zvečer.

Vladajoča stranka socialdemokratov (SDSM) je ob obsodbi nasilja glavno opozicijsko stranko VMRO-DPMNE in stranko Levica obtožila, da skušata z organizacijo protestov destabilizirati državo.

Kaj predvideva francoski predlog?

Bolgarija zaradi nerešenih dvostranskih vprašanj, vključno s priznanjem bolgarske manjšine, že več kot dve leti blokira proces približevanja Severne Makedonije Evropski uniji oziroma začetek pristopnih pogajanj, čeprav država izpolnjuje pogoje. Obenem sta državi v sporu glede določenih zgodovinskih dogodkov in osebnosti, Bolgarija pa makedonski jezik smatra za bolgarski dialekt.

V Severni Makedoniji po uradnih podatkih živijo 3504 Bolgari, kar pri 1,8-milijonski populaciji predstavlja 0,19 odstotka prebivalstva.

Francoski predlog sicer po poročanju medijev med drugim predvideva vključitev etničnih Bolgarov v ustavo Severne Makedonije “na enaki ravni z drugimi narodi” ter določene spremembe makedonskih zgodovinskih učbenikov. Severna Makedonija je to doslej zavračala in vztrajala, da to ne sme biti del njenega pogajalskega okvira za pristopna pogajanja z EU.

Makedonska vlada je sicer prvi francoski predlog junija zavrnila, medtem ko mu je bolgarski parlament prižgal zeleno luč in vlado pooblastil za odpravo blokade.

Vlada v Skopju je sedaj pogojno pripravljena privoliti v nov francoski predlog, da bi država končno začela pristopna pogajanja z Evropsko unijo, a želi njegovo potrditev v parlamentu. Kot sprejemljiv “prehoden kompromis” ga je ocenil tudi predsednik države Stevo Pendarovski, saj bi državi omogočil vstop v novo fazo evropske integracije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!