Mastodon po prihodu Muska na čelo Twitterja množično pridobiva uporabnike

Svet 20. Dec 202221:37 4 komentarji
PROFIMEDIA

V samo nekaj tednih je Mastodon število uporabnikov povečal za osemkrat. S 300.000 uporabnikov v oktobru na 2,5 milijona uporabnikov v novembru. Twitter je kljub temu po številu uporabnikov še vedno veliko večji. Mastodon je začel množično pridobivati uporabnike po tem, ko je Twitter prešel v roke Elona Muska.

Prevzem družbenega omrežja Twitter s strani Elona Muska in vseh zapletov ter njegovih nenavadnih odločitev je najbolje izkoristilo socialno omrežje Mastodon, kamor so zaradi lastniške spremembe začele migrirati množice nezadovoljnih uporabnikov Twitterja. V samo nekaj tednih je tako Mastodon po trditvah ustanovitelja platforme Eugena Rochka število uporabnikov povečali za kar osemkrat. V oktobru so imeli 300.000 uporabnikov, v novembru pa že 2,5 milijona.

Mastodon je s tem postal osmo najbolj priljubljeno socialno omrežje pri ponudniku aplikacij Google Play ter enajsto najbolj priljubljeno socialno omrežje med aplikacijami v Applovi trgovini App Store.

“Navdušeni smo, da Mastodon raste in postaja uveljavljena platforma. Pri spoprijemanju z izzivi, ki jih prinaša rast in čedalje večja priljubljenost, bomo še naprej usmerjeni predvsem v izboljševanje programske opreme,” je ob uspehu zapisal Rochko.

Twitter še vedno daleč pred Mastodonom

Kljub Mastodonovi hitri rasti pa Twitter še vedno ostaja veliko večji, saj je ta še julija letos beležil kar 238 milijonov dnevnih uporabnikov. Od takrat sicer podjetje, zaradi dogajanja okrog Muskovega prevzema podjetja, v javnost ni več omenjaloteh podatkov.

Kljub temu je Musk skušal prebeg uporabnikov vsaj delno zaustaviti s tem, da je omejil deljenje vsebin in povezav, povezanih z Mastodonom. Omejitve so naletele na oster odziv, zato je Musk te odpravil že v manj kot enem dnevu. Omejitev je namreč vplivala tudi na povezave do objav na Facebooku, Instagramu in nekaterih drugih socialnih omrežjih.

Musk deležen očitkov zaradi omejevanja vsebin

Musk je bil zaradi omejevanja vsebin, povezanih z Mastodonom, deležen tudi mnogih očitkov, češ da je kršil lastna načela in zaveze k svobodi govora. Slednje je bilo namreč eno izmed glavnih Muskovih vodil ob prevzemu Twitterja. Dogajanje je za povrhu sovpadlo z zaprtjem Twitter računov več novinarjev.

“Tovrstna dejanja so opomnik, da lahko centralizirane platforme prinesejo samovoljne omejitve glede tega, kaj lahko in česa ne smemo objaviti in povedati,” je v objavi še zapisal Rochko. Kot je znano, je Mastodon decentralizirano družabno omrežje, kar pomeni, da uporabniki preko različnih strežnikov, ki skupaj tvorijo celotno omrežje, sami odločajo o dogajanju in pravilih na platformi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje