Oče izginulega Hrvata: Bojim se, da Matej ni več živ

Črna kronika 05. Jan 202210:19 > 15:05 3 komentarji
Matej Periš
Posnetki nadzornih kamer/Nova.rs

Že šesti dan v Beogradu poteka iskalna akcija za 27-letnim Matejem Perišem iz Splita, ki je izginil v noči na 31. december. Policisti so se osredotočili predvsem na območje, kjer so nadzorne kamere nazadnje posnele izginulega mladeniča. Na njih je videti, da Matej nekam teče, kam je bil namenjen, pa ne ve nihče. Policija je z uradnimi informacijami zelo skopa, širi pa se ogromno nepreverjenih informacij. Matejev oče Nenad Periš je v intervjuju dejal, da se boji, da njegov sin ni več živ, a da upanje ostaja.

Mineva že šesti dan, odkar se je za 27-letnikom iz Splita v Beogradu izgubila vsaka sled. Spomnimo, Matej Periš se je s prijatelji odločil novo leto preživeti v srbski prestolnici. 30. decembra so odšli na večerjo, potem pa v nočni klub Gotik, ki naj bi ga zapustil ob 2.30.

Hrvaški in srbski mediji se osredotočajo predvsem na posnetke nadzornih kamer, na katerih je v noči izginotja videti Mateja. Na enem posnetku teče po beograjskih ulicah in poskuša vstopiti v taksi, a mu voznik vstopa ne dovoli.

Policija se je po poročanju hrvaških medijev že pogovorila s taksistom, ki pa naj bi povedal le, da je Matej vprašal, ali je taksi prost, on pa mu je odgovoril, da žal ne.

Matejev oče: Upanje ostaja, a čas me demantira

Matejev oče Nenad Periš je za Dnevnik.hr povedal, da je policiji dal vzorec za DNK-analizo, da pa sicer ni nič novega.

“Vem, da delajo vse, kar je treba. Niti ne sodelujem v vseh pogovorih in se ne ukvarjam z vsemi podrobnostmi,” je še povedal oče, ki je v nedeljo prispel v Beograd in se od takrat neprestano oglaša na telefon, če bi kdo imel kakršnokoli informacijo.

“Pomembno je samo, da ga čim prej najdejo. Da se vse skupaj konča, ne glede na to, kako boleče bo to za mojo družino in zame ter za vse, ki so ga poznali. Tudi če se je zgodilo najhujše, samo da se lahko poslovim od njega. Nisem utrujen, muči me to, koliko časa je minilo. Možnosti, da se pojavi, so vse manjše. Še vedno upaš, realnost pa je drugačna,” je še dejal in dodal, da so okoliščine, v katerih se je znašel, nočna mora, ki je ne privošči nikomur.

Nenad Periš
N1

“Mučijo me vprašanja, zakaj se je vse to zgodilo. V glavi se mi vrti 1.000 scenarijev, ne vem, zakaj, kako … Pridem do najhujšega scenarija in se premaknem k drugemu, glava nenehno išče rešitev,” je dodal.

V teh trenutkih je Nenad ugotovil, kako dobri so ljudje. “Sočutje, ki ga ljudje izkazujejo … prejel sem ogromno sporočil podpore. Včeraj sta me na cesti ustavili dve osebi, ki sta mi ponudili stanovanje in izrazili sočutje. Kaj naj rečem, vse iskreno objamem, hvaležen sem za vsako solzo, predvsem pa za vsako molitev,” je še povedal za hrvaški medij.

Da ni pomemben, da je pomemben samo sin, je še dodal. “Vsi imamo radi svoje otroke, želimo jih uvesti v življenje. A sina ne morem pripeljati nazaj. Vsi, ki ga poznajo, vedo, da si je to zaslužil s svojo prijaznostjo, z željo, da dela, da živi. Bojim se, da ga ni več med živimi, a upanje ne umira. Čeprav me čas demantira,” je Nenad Periš sklenil pretresljivo izpoved.

Morda sta za preiskavo ključni dve osebi

“Nihče, ampak res nihče ne ve, kam je bil Matej namenjen. S posnetkov je jasno, da ni pred nikomer bežal in da mu nihče ne sledi ali teče za njim. Že več dni strmim v vse, kar je mogoče videti, a ne ugotovim nič novega,” je za Slobodno Dalmacijo dejal 35-letni Splitčan, prijatelj izginulega Mateja.

A na enem posnetku je vseeno opazil nekaj, kar se mu zdi, da bi lahko bilo pomembno. “Videti je, da Matej teče po levi strani ceste, po pločniku in med parkiranimi avtomobili. Ko pride do konca ulice, se senca neha premikati. Potem se skrije oziroma izgine med dvema avtomobiloma,” opiše prijatelj.

Nedolgo zatem iz nasprotne smeri pritečeta dva človeka. “Tečeta v nasprotni smeri na drugi strani ceste. Sta videla Mateja, ki je izginil med avti malo pred tem? Ne vem, zakaj, ampak imam občutek, da sta nekaj videla. Mogoče sta ključna za preiskavo, morda bi ju morala srbska policija najti in ju izprašati,” je še povedal.

Prijatelji, ki so bili z Matejem, v javnosti molčijo

Novinarji Slobodne Dalmacije so 35-letnemu Matejevemu prijatelju iz Splita povedali, da poskušajo priti tudi do tistih, ki so bili z izginulim Hrvatom v Beogradu, a neuspešno. “Ne želijo govoriti, povlekli so se vase. To je zanje velik šok, ne vedo, kje je njihov prijatelj, pred dvema mesecema pa je umrl nekdo iz njihove družbe. Tragedija na tragedijo,” je povedal.

Policija je z informacijami zelo skopa, po srbskih tabloidnih medijih pa se širijo številne nepreverjene zgodbe, tudi da je mladenič tekel po ulicah, ker je haluciniral zaradi drog. Tega ni nihče potrdil.

“Pojavila se je informacija, da je bil mladenič pod vplivom drog ali alkohola, a v tem primeru ne moreš teči naravnost. Tudi ko mu je ustavil taksist in mu ni želel odpreti vrat, ni postal nasilen, temveč je nadaljeval pot. V tem ne vidim zmede in ravnanja, ki ga povzroči alkohol oziroma droga. A razloga za to, zakaj teče in se v nekem trenutku skriva za avtomobili, ne poznamo. Je šlo za incident v klubu, ga nekdo preganja, tega ne vemo,” je za N1 dejal kriminalist Željko Cvrtila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje