Mati strelca iz šole v Michiganu kriva nenamernega uboja, oče še čaka na sodbo

Svet 07. Feb 202408:08 0 komentarjev
Jennifer Crumbley
Foto: Rebecca Cook/REUTERS

Mati strelca iz šole v Michiganu Jennifer Crumbley je bila spoznana za krivo nenamernega uboja. Njenemu možu Jamesu Crumbleyju, s katerim sta sinu le nekaj dni pred strelskim pohodom kupila pištolo, bodo sodili marca. Očitano jima je, da sta zanemarjala znake sinovih duševnih težav. Še na dan strelskega napada je učiteljica zakonca poklicala v šolo in jima izrazila zaskrbljenost zaradi nasilne risbe, ki jo je našla na mizi takrat 15-letnega Ethana Crumbleyja.

Porota v Michiganu je 45-letno Jennifer Crumbley v torek spoznala za krivo nenamernega uboja zaradi streljanja v šoli, ki ga je pred dvema letoma izvedel njen najstniški sin. Jennifer Crumbley in njen 47-letni mož James sta sinu kupila pištolo le nekaj dni pred napadom na srednji šoli v Oxfordu 30. novembra 2021, v katerem so umrli štirje dijaki.

Jamesu Crumbleyju bodo marca sodili ločeno, Jennifer Crumbley pa je porota v Pontiacu v zvezni državi Michigan v torek spoznala za krivo v vseh štirih točkah obtožnice zaradi nenamernega uboja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodišče ji bo kazen izreklo 9. aprila, grozi pa ji do 15 let zaporne kazni. Njen 17-letni sin Ethan Crumbley že prestaja dosmrtno zaporno kazen.

Zakonca Crumbley sta sinu kupila pištolo, s katero je izvedel napad, pri čemer sta zanemarjala znake sinovih duševnih težav. V zaključnih besedah je tožilka Karen McDonald dejala, da Crumbley ni ravnala z ustrezno pozornostjo, ki lahko preprečila tragičen napad. “Lahko bi zaklenila strelivo. Lahko bi zaklenila pištolo. Šoli bi lahko povedala, da so mu pravkar podarili pištolo, da je sin imel krizo in potrebuje pomoč,” je ocenila.

Učiteljica na dan strelskega pohoda opozorila starše

Odvetnica Shannon Smith pa je trdila, da mati ne more biti odgovorna za dejanja sina. “Tega nihče ni mogel pričakovati. Ali je res lahko vsak starš odgovoren za vse, kar naredijo njegovi otroci? Ta primer je zelo nevaren za starše,” je dejala.

Obtoženka je med sojenjem priznala, da je njen mož le nekaj dni pred napadom sinu kupil pištolo kot zgodnje božično darilo, naslednji dan pa ga je odpeljala na strelišče. Povedala je, da nikoli ni imela razloga verjeti, da je njen sin sposoben izvesti tako nasilno dejanje. “Želim si, da bi namesto tega ubil naju,” je dejala.

Učiteljica je zakonca Crumbley na dan strelskega napada poklicala v šolo in jima izrazila zaskrbljenost zaradi nasilne risbe, ki jo je našla na mizi takrat 15-letnega Ethana Crumbleyja. Svetovala jima je, naj otroka pošljeta na svetovanje, vendar sta se uprla in fant se je vrnil v razred. Kasneje je vstopil v stranišče, iz njega prišel s pištolo, ki jo je imel skrito v nahrbtniku, izstrelil več kot 30 strelov in umoril štiri dijake.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!