Uefa po plazu očitkov obarvala svoj logo v mavrične barve

Svet 23. Jun 202112:23 > 18:06 0 komentarjev
LGBTQ, madžarska
Marton Monus/REUTERS

Potem ko je Uefa zavrnila zahtevo münchenskega mestnega sveta, da bi Areno med drevišnjo tekmo med reprezentancama Nemčije in Madžarske osvetlili v mavričnih barvah, so se zvrstile ostre kritike na račun te krovne evropske nogometne organizacije. Uefa je nato sporočila, da je svoj logo obarvala v mavrične barve.

Münchenski mestni svet je s pobudo želel izraziti nestrinjanje z madžarsko vlado. Ta je nedavno sprejela zakon, ki omejuje pravice mladih do informiranja o homoseksualnosti in transseksualnosti.

Uefa je na pobudo mestnega sveta odgovorila, da je “politično in versko nevtralna organizacija”, zato je, “glede na politični kontekst” sprejela odločitev, da pobudo zavrne.

Naknadno pa je vendarle sporočila, da je svoj logo ob tej priložnosti odela v mavrične barve. “Danes Uefa ponosno nosi mavrične barve,” so zapisali v sporočilu za javnost. “Nekateri ljudje so Uefino odločitev, da zavrne zahtevo münchenskega mestnega sveta, da bi bil stadion med tekmo mavrično obarvan, interpretirali kot ‘politično’. Nasprotno, sama prošnja je politična, povezana s prisotnostjo madžarske nogometne reprezentance na stadionu, ko se bo drevi pomerila z Nemčijo,” je pojasnila Uefa in dodala, “za Uefo mavrica ni političen simbol, ampak znak naše skupne zavezanosti za bolj raznoliko in vključujočo družbo.”

Za komentar smo prosili tudi predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, ki nam je sporočil, da dodatnih pojasnil o tej temi ne bo dajal, saj je Uefa že sporočila svoje stališče.

“Sramotna odločitev”

Münchenski nadžupan Diete Reiter je medtem Uefino odločitev, da ne pristane na protestno akcijo proti madžarskemu zakonu, označil kot sramotno. Nestrinjanje so izrazili tudi najvidnejši bavarski politiki, med njimi bavarski ministrski predsednik Markus Söder.

Odzval se je tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je Uefino odločitev kritiziral na Twitterju in zapisal, da “drži, da na nogometnem igrišču ne gre za politiko. Gre za ljudi, poštenost in strpnost. Zaradi tega Uefa pošilja napačen signal.”

Odzvali so se tudi v slovenski civilnodružbeni organizaciji Legebitra, kjer so v odprtem pismu predsednika Uefe Aleksandra Čeferina pozvali, naj o pobudi še enkrat premisli in zavzame stališče, da pravica biti to, kar si, ni politična opredelitev.

“Ravno zaradi moči, ki jo Uefa ima, bi bilo pomembno, da jasno stoji za svojo javno izraženo podporo LGBTI-osebam takrat, ko ima to največji pomen za človekove pravice LGBTI-oseb vsepovsod po svetu, še posebej pa trenutno na Madžarskem,” so zapisali v pismu.

Po vsej Nemčiji naj bi se nocoj številni nemški nogometni stadioni in javne stavbe kljub vsemu osvetlili v mavričnih barvah, kot odgovor na to pa bodo stadioni na Madžarskem obarvani v barve madžarske zastave.

Orban na večerjo z Janšo?

Madžarski premier Viktor Orban, ki slovi kot velik nogometni navdušenec, je nemško politiko medtem pozval, naj spoštuje prepoved Uefe.

“Da se münchenski nogometni stadion ali kak drug evropski stadion osvetli v mavričnih barvah, ni odločitev na državni ravni,” je ocenil Orban in dodal, da “barve mavrice razumljivo sodijo tudi na ulice Budimpešte”.

Orban je še dejal, da so “v komunistični Madžarski homoseksualce preganjali. Država danes ne zagotavlja le pravic homoseksualcev, ampak jih tudi aktivno ščiti. Svoboda posameznika je največje dobro.” Dodal je, da bi moral imeti vsak posameznik možnost, da “nedvomno” svobodno izbere svojo življenjsko pot, a poduk odraščajočih otrok spada v domeno staršev. “Varujemo to odgovornost staršev,” je še dejal Orban.

Udeležbo na nocojšnji tekmi je odpovedal, saj potuje v Bruselj, kjer naj bi se po poročanju portala Politico v luči približevanja slovenskega predsedovanja Svetu EU udeležil večerje z vodjo italijanske samooklicane neofašistične stranke Bratje Italije Giorgio Meloni, na kateri naj bi bila tudi predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki in slovenski premier Janez Janša. Kot so za portal Necenzurirano pojasnili v kabinetu predsednika vlade, se bo premier v času priprav na predsedovanje sestal z vsemi voditelji evropskih političnih strank in/ali poslanskih skupin.

Evropska komisija: Ta zakon je sramota

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je napovedala ukrepanje zaradi omenjenega zakona. “Madžarski zakon je sramota,” je poudarila. Komisija bo po njenih besedah madžarskim oblastem poslala pismo, v katerem bo izrazila pravne zadržke, preden začne zakon veljati.

“Ta zakon očitno diskriminira ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti in je v nasprotju s temeljnimi vrednotami EU,” je poudarila von der Leyen.

Ob tem je izpostavila, da močno verjame v EU, v kateri lahko vsakdo ljubi, kogar želi, in ki sprejema raznolikost. Napovedala je, da bo uporabila vse pristojnosti Komisije za zavarovanje pravic vseh državljanov, ne glede na to, kdo so in kje živijo.

Orban je njeno izjavo označil za sramotno, saj po njegovem mnenju temelji na lažnih domnevah, je sporočila madžarska vlada.

“Izjava predsednice komisije je sramota, ker madžarski zakon temelji na členu 14 Listine Evropske unije o temeljnih pravicah,” je povedal Orban. Dodal je, da je izjava von der Leynove sramotna tudi zato, ker “temelji na pristranskem političnem stališču brez predhodne nepristranske preiskave”.

Madžarska zakonodaja po navedbah madžarskega premierja ščiti pravice otrok, zagotavlja pravice staršev in ne velja za pravice glede spolne usmerjenosti starejših od 18 let, tako da ne vključuje nobenih diskriminatornih elementov, so navedli na vladi.

Izjavo podpisalo 16 držav

Belgijski premier Alexander De Croo je pred dnevi pozval k finančnim sankcijam EU proti Madžarski. V belgijskem parlamentu je poudaril, da v EU ni prostora za homofobijo.

V torek je na pobudo Belgije skupina štirinajstih članic v skupni izjavi izrazila zaskrbljenost zaradi madžarskega zakona, ki po njihovem prepričanju diskriminira osebe LGBTIQ in krši pravico do svobode izražanja pod pretvezo zaščite otrok, ter Komisijo pozvala k ukrepanju. Pod izjavo so se ob Belgiji, ki je bila pobudnica, podpisali še Danska, Estonija, Finska, Francija, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Španija in Švedska. Pobudo so danes podprle še Grčija, Avstrija in Ciper, skupaj torej 17 držav.

Slovenija se izjavi zaradi bližajočega se predsedovanja ni pridružila.

Nova sporna madžarska zakonodaja za mladoletne v izobraževalnem procesu prepoveduje prikazovanje vsebin, kjer je odklon od spolne identitete, se prikazuje sprememba spola ali homoseksualnost. Zakonodajo, ki je bila sprejeta v paketu drugih ukrepov za zaščito otrok proti pedofiliji, je pred dobrim tednom dni sprejel madžarski parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!