Kaj določa madžarski zakon o homoseksualnosti, ki razburja

Svet 23. Jun 202112:59 > 18:34 0 komentarjev
Viktor Orban
Bernadett Szabo/REUTERS

Novi zakon o homoseksualnosti, ki ga je madžarski parlament, v katerem ima stranka Fidesz Viktorja Orbana odločno večino, med drugim prepoveduje knjige na temo homoseksualnosti in promoviranje homoseksualnosti v šolah. Na nogah je med drugim predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki ta zakon označuje za sramoto.

157 za, eden proti. To je rezultat glasovanja v madžarskem parlamentu minulo sredo, ko je ta odločal o zakonu, ki med drugim prepoveduje promoviranje homoseksualnosti v izobraževalnem procesu. Zaradi tega zakona je na nogah predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki pravi, da je zakon sramota, in napoveduje ukrepanje proti Madžarski.

Pa 13 držav članic EU, ki so Evropsko komisijo pozvale, naj uporabi vsa orodja, ki jih ima na voljo, vključno s predložitvijo zadeve Sodišču EU, da se zagotovi skladnost z evropsko zakonodajo. Slovenije ni med njimi, saj naj bi se država zaradi bližajočega se predsedovanja Svetu EU zavzemala nevtralno držo.

Zakon je pljusknil tudi v nogometni svet, saj je Uefa zavrnila pobudo Münchna, naj ob drevišnji tekmi med Nemčijo in Madžarsko Allianz Areno obarva v mavrične barve.

“Ta zakon je po mojem mnenju napačen in v nasprotju z mojim razumevanjem politike,” pa je nemška kanclerka Angela Merkel odgovorila na vprašanje skrajno desnega poslanca v nemškem parlamentu.

Zdi se ji kontradiktorno, da so istospolna partnerstva na Madžarskem dovoljena, izobraževanje o njih pa je omejeno. “To vpliva na svobodo do izobraževanja in takšnim stvarem nasprotujem politično,” je poudarila.

Glede izjave von der Leynove in odločitve Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je prepovedala, da bi münchenski nogometni stadion v času nocojšnje tekme med Nemčijo in Madžarsko osvetlili v mavričnih barvah, se Merklova ni želela opredeliti.

Ker bo mesto München svoj protest proti novemu madžarskemu zakonu zdaj izrazilo drugače, tudi z izobešanjem mavričnih zastav na pročelje mestne hiše, madžarskega premierja nocoj na tekmo v München ne bo. Odpotoval bo v Bruselj.

Kaj sporni zakon določa?

Madžarski zakon o homoseksualnosti prepoveduje izobraževalne programe o istospolni usmerjenosti in oglaševanje na temo LGBT. Leta 2019 je vladajočo stranko Viktorja Orbana razburil oglas Coca-Cole, ki je spodbujal strpnost do gejev.

“Za zagotovitev zaščite pravic otrok pornografija in vsebine, ki prikazujejo spolnost za lastne namene ali spodbujajo odklon od spolne identitete, spremembo spola ali homoseksualnost, ne smejo biti na voljo osebam, mlajšim od 18 let,” piše v besedilu zakona.

Pouk spolne vzgoje ne sme biti namenjen spodbujanju ločevanja med spoloma, spremembe spola ali homoseksualnosti, dodaja zakon.

Po novem bodo prepovedane tudi knjige na temo homoseksualnosti. Priljubljeni filmi, kot so Dnevnik Bridget Jones, Harry Potter in Billy Elliot, bodo lahko na sporedu šele pozno zvečer z oznako za starejše od 18 let.

Protest na Madžarskem

Pred sprejetjem tega zakona je pred madžarskim parlamentom že v ponedeljek zvečer protestiralo več kot 5.000 ljudi, predvsem zaradi predloga, ki je bil vključen v sklop zakonodajnih ukrepov proti pedofiliji in za zaščito otrok. Nevladne organizacije namreč opozarjajo, da bodo s sprejetimi spremembami močno omejene svoboda izražanja in pravice otrok.

Amnesty International (AI) je sprejetje zakona označil za črn dan za pravice LGBT na Madžarskem. “Podobno kot ruski zakon o propagandi bo nova zakonodaja dodatno stigmatizirala osebe LGBT in njihove zaveznike. Ljudi, ki so že tako izpostavljeni sovražnemu okolju, bo izpostavila še večji diskriminaciji,” so sporočili.

Ker so spremembe vključene v zakon proti zlorabam otrok, gre po mnenju AI za nameren poskus madžarske vlade, da bi pedofilijo povezala z osebami LGBT.

Kako bo odreagirala EU?

V Bruslju so spomnili, da je v torek potekala pomembna razprava o madžarskem zakonu in pravicah skupnosti LGBTIQ na zasedanju ministrov EU za evropske zadeve. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se po navedbah virov o tem posvetuje z voditelji in pričakuje se, da bo to vprašanje kdo od voditeljev odprl v četrtek med večerjo.

Ob tem se odpira vprašanje, ali naj EU ob tej priložnosti in ob polemiki glede mavričaste osvetlitve stavb ob drevišnji nogometni tekmi Madžarske in Nemčije svoje institucije osvetli v barvah mavrice. Viri pojasnjujejo, da je unija to v preteklosti že napravila in da za zdaj niso prejeli nikakršnega zaprosila, naj to storijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!