Med članicami EU ni zadostne podpore za zakonodajo o obnovi narave

Svet 25. Mar 202420:57 1 komentar
POhodnik na zimskem Nanosu
Foto: Alen Milavec/BOBO

Predlog zakonodaje o obnovi narave, ki potrebuje zgolj še potrditev Sveta EU, nima zadostne podpore držav članic, je po današnjem zasedanju okoljskih ministrov povedal predstavnik belgijskega predsedstva Sveta Alain Maron. Evropski komisar za okolje Virginijus Sinkevičius je ob tem izrazil obžalovanje.

“V zadnjih tednih se je izkazalo, da trenutno nimamo potrebne večine za potrditev,” je glede predloga zakonodaje o obnovi narave, ki ga je Evropski parlament že potrdil, povedal okoljski minister bruseljske regije Alain Maron.

Dodal je, da so blizu t. i. kvalificirane večine, ki je potrebna za potrditev zakonodaje. To bi pomenilo podporo 15 od 27 članic, ki predstavljajo najmanj 65 odstotkov vseh prebivalcev EU.

“Te zgodbe zagotovo še ni konec. V prihodnjih tednih si bo predsedstvo močno prizadevalo, da bi našli pot iz slepe ulice in zakonodajo potrdili na enem od naslednjih zasedanj,” je poudaril minister iz Belgije, ki trenutno predseduje Svetu EU. Pri tem ni želel ugibati, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Sprva je bilo sicer predvideno, da bi danes ministri o predlogu zakonodaje, o katerem sta se Svet EU in Evropski parlament dogovorila novembra lani, glasovali brez razprave. Zaradi nezadostne podpore ga je predsedstvo umaknilo, nazadnje pa so ministri o njem zgolj razpravljali pod točko razno.

evropski parlament
Foto: Profimedia

Evropski komisar za okolje Virginijus Sinkevičius je na skupni novinarski konferenci z Maronom izrazil obžalovanje, ker predlog ni bil potrjen.

Ob zastoju v zakonodajnem postopku se po njegovih besedah zastavljajo številna vprašanja glede konsistentnosti odločanja v EU. Spomnil je, da je dogovor s parlamentom že konec novembra potrdil odbor namestnikov stalnih predstavnikov članic EU, Evropski parlament pa ga je konec februarja potrdil tudi že na plenarnem zasedanju.

Obenem zastoj ogroža mednarodni ugled EU, saj je ta zakonodaja ključna za implementacijo globalnega okvirja na področju biotske raznovrstnosti, je še povedal komisar.

“Ostajam optimističen, da bomo vendarle potrdili to zakonodajo in jo začeli izvajati. Brez zakonodaje o obnovi narave nam bo manjkalo glavno orodje za izpolnitev zavezujočih ciljev iz podnebnega zakona EU,” je poudaril.

Zakonodaja o obnovi narave, ki je eden od ključnih členov evropskega zelenega dogovora, med drugim predvideva, da bodo članice do leta 2030 sprejele ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov kopenskih, obalnih, sladkovodnih in morskih habitatov, ki trenutno niso v dobrem stanju.

Poleg tega bodo morale vzpostaviti ukrepe za obnovo vsaj 60 odstotkov vsake od habitatnih skupin do leta 2040 in vsaj 90 odstotkov do leta 2050. Prav tako določa ukrepe za izboljšanje stanja kmetijskih ekosistemov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje