Med dopustom na Hrvaškem ne pozabite na kače. Česa ne smete storiti ob ugrizu?

Svet 15. Jun 202320:41 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Bližajo se dopusti in številni si bodo (ali pa so si že) oddih privoščili pri naših južnih sosedih. A poletje in lepo vreme ne vabita na prosto zgolj ljudi, ampak tudi plazilce. Katere kače so na Hrvaškem strupene in česa ne smete storiti ob ugrizu?

Poletje in lepo vreme vabita na prosto – tudi kače, ki svoja bivališča zapustijo v iskanju hrane in sonca.

Na Hrvaškem je šestnajst vrst kač, a se nam ni treba bati vseh, saj so strupene le nekatere: modrasi, navadni in mali gadi, vzhodnoevropske zrve ter mačjeoke kače.

Na modrase (Vipera ammodytes) lahko naletimo po vsej Hrvaški, najbolj so razširjeni na otoku Hvaru, piše na Pag.si. Najdemo jih na kamnitih pobočjih z redkim rastlinjem, v gozdovih in grmičevju.

Modrasa prepoznamo po značilnem rogu na nosu. Lahko je svetlo rjave, sive ali rdečo rjave barve. Na hrbtni strani imajo izrazit cikcakast vzorec, ki je bolj izrazit pri samcih kot samicah. Njegove oči so zlate ali bakrene barve. Druga posebnost modrasa je tudi njegova velikost. Zraste lahko vse do 95 centimetrov. Čeprav na modrase lahko naletimo predvsem v poletnih mesecih, pa strokovnjaki opozarjajo, da niso agresivni. Torej nas ne bo napadel takoj, ko nas zagleda. Napadalni postanejo, če jih presenetimo.

PROFIMEDIA (modras)

Navadni gadi (Vipera berus) so podobni modrasom, najlažje ju lahko ločimo po “rogu” na nosu, ki ga gad nima. Zrastejo lahko od 60 do 85 centimetrov in imajo cikcakasti vzorec na hrbtni strani. Na glavi navadnega gada je lisa v obliki črke X ali V. Tudi ta plazilec ni agresiven, a lahko različno reagira ob srečanju s človekom.

PROFIMEDIA (Navadni gad)

Strupeni so tudi mali gadi (Vipera ursinii), na katere lahko pogosteje naletimo v višjih delih, nad nadmorsko višino tisoč metrov. Gre za najmanjšo kačo v skupini gadov, tehta pa največ sto gramov. Tudi njihov strup je šibkejši od strupa drugih strupenjač na Hrvaškem. Mali gad je lahko sive ali rjave z odtenki rumene barve, s prepoznavnim cikcakastim vzorcem na hrbtu.

PROFIMEDIA (Mali gad)

Kot piše N1 Zagreb, sta (pol)strupeni mačjeoka kača (Telescopus fallax) in vzhodnoevropska zrva (Malpolon insignitus). Slednji lahko zrastejo do dva metra in so običajno rdečkasto rjave, olivne ali črnkaste barve, imajo velike oči. Vzhodnoevropske zrve lahko najdemo na obalah vse od Istre do južne Dalmacije in na številnih otokih. Mačjeoke kače so manjše, komajda večja od pol metra. So sive barve, po hrbtu in ob strani imajo temne pravokotnike.

PROFIMEDIA (kačjeoka kača)
PROFIMEDIA ("Zmijur")

Kako ravnati ob srečanju s kačo?

Če se na morju odpravite na sprehod v naravo, si oblecite dolge hlače in primerno obutev, ki bo pokrila celotna stopala. Tako kači ob morebitnem srečanju onemogočite neposreden stik s kožo in zmanjšate možnost, da se strup sprosti v telo.

Na sprehodu vedno imejte s seboj mobilni telefon, saj lahko hitro pokličete medicinsko pomoč. Če kačo opazite, je pomembno, da vanjo ne drezate, ampak se umaknite in svojo pot nadaljujte vsaj meter stran od živali.

Česa ne smemo storiti ob ugrizu kače?

Hrvaški zavod za javno zdravje je pripravil nekaj napotkov, kako ravnati ob ugrizu kače in česa ne smete storiti.

Ne čakajte, da se pojavijo simptomi (bolečina, rdečina, oteklina), ampak takoj poiščite zdravniško pomoč. Ugriza ne prevezite pretesno, saj to preprečuje pretok krvi, kar lahko povzroči nekrozo. Strupa ne poskušajte izsesati ter na ugriz ne nanašajte ledu in ga ne spirajte z vodo.

Po ugrizu ne uživajte alkoholnih pijač ali protibolečinskih zdravil, kot sta lekadol, ibuprufen. Na zavodu za javno zdravje svetujejo še, da kače po ugrizu ne lovite, saj obstaja možnost nove nevarnosti. “Kače ne skušajte loviti, saj natančna določitev vrste ni potrebna, zdravniki prepoznajo ugriz strupenjač in imajo le eno vrsto protistrupa,” še pojasnjujejo.

Kot še piše N1 Zagreb, zdravstvene ustanove na Hrvaškem razpolagajo z zadostnimi količinami protistrupa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!