Med “rutinsko operacijo” na Zahodnem bregu ubitih pet in ranjenih 91 Palestincev

Svet 19. Jun 202321:24 2 komentarja
Izraelske sile v Dženinu
Mohammed Torokman/REUTERS

V napadu izraelske vojske v Dženinu na zasedenem Zahodnem bregu je bilo danes ubitih najmanj pet Palestincev, med njimi mladoletnik, najmanj 91 pa jih je bilo ranjenih. Do obsežne izmenjave ognja je prišlo med rutinsko izraelsko aretacijo dveh palestinskih osumljencev.

Kot je sporočila izraelska vojska, je med današnjo “rutinsko aretacijo” dveh osumljencev, članov skrajnih palestinskih organizacij, prišlo do obsežne izmenjave ognja, pri čemer so oboroženi Palestinci na izraelske vojake vrgli tudi “veliko število” eksplozivnih naprav, vojaki pa so odgovorili s streli. Poškodovanih je bilo sedem izraelskih obmejnih policistov in vojakov, med njimi trije lažje.

Vojska je v operaciji iz helikopterja na oborožene napadalce izstrelila tudi več raket, da bi pomagala pri umiku svojih sil, so še zapisali v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah palestinskega ministrstva za zdravje je bilo v streljanju ubitih najmanj pet Palestincev, med njimi 15-letnik. Najmanj 91 jih je bilo ranjenih, med njimi palestinski novinar. Nekateri so v kritičnem stanju. Za zdaj ni jasno, ali so med slednjimi tudi oboroženi napadalci.

Izraelske sile v Dženinu
Mohamad Torokman/REUTERS

Namestnik guvernerja Dženina Kamal Abu al-Rub je za AFP povedal, da so izraelske sile zgodaj zjutraj po jutranjih molitvah vdrle v begunsko taborišče in mesto Dženin ter da je prišlo do silovitega streljanja. Mesto so izraelske sile nato zapustile popoldne.

Izrael je zasedel Zahodni breg leta 1967 po šestdnevni vojni. Njegove sile redno vdirajo v palestinska mesta, tudi v Dženin in bližnje begunsko taborišče. Dženin, ki leži na severu zasedenega Zahodnega brega, velja za utrdbo palestinskih militantnih frakcij. V mestu so pogosti nasilni spopadi z izraelsko vojsko, ki pa je tokrat prvič od druge palestinske intifade pred dvema desetletjema uporabila tudi helikopter.

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je po današnjem nasilju v Dženinu izrazil zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer. Opozoril je, da “izraelske varnostne sile vse pogosteje nezakonito ubijajo Palestince, vključno z očitnimi izvensodnimi usmrtitvami”, poroča AFP.

Od začetka leta je bilo v izraelskih vojaških operacijah, spopadih ali v napadih, ki so jih organizirali sami, ubitih 127 Palestincev. V istem obdobju je bilo v napadih ubitih tudi 18 Izraelcev, en Ukrajinec in en Italijan.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje