Medvedka si je brlog ustvarila kar v družinski hiši

Svet 23. Apr 202221:25 > 22:53 0 komentarjev
Medved
PROFIMEDIA

Nadvse nenavadna zgodba tokrat prihaja iz ameriške zvezne države Kalifornija. Na območju jezera Tahoe si je medvedka z mladiči brlog ustvarila kar v družinski hiši. Člani družine za nove sosede nekaj časa sploh niso vedeli.

Po poročanju neprofitne organizacije Bear League je družina, ki živi na območju jezera Tahoe, šele pred kratkim ugotovila, da si je medvedka, skupaj s tremi in še enim posvojenim mladičem, pod njihovim domom ustvarila brlog. 

Člani družine za živalske sosede sploh niso vedeli, čeprav so občasno slišali zvoke nenavadnega ropotanja in celo smrčanja. “Ko je prišel čas za zimsko spanje, je medvedka ob hiši našla nezavarovano odprtino, v katero se je splazila in tam naselila svoje mladičke,” so zapisali v Facebook objavi.

Obe družini sta tako sobivali vse do pred kratkim, dokler medvedka ob izhodu iz hiše ni bila tako glasna, da hrupa preprosto niso več mogli ignorirati. Ker je družina predvidevala, da gre za medveda, so na pomoč poklicali organizacijo Bear League, ki se je na lokacijo nemudoma napotila. V intervenciji pa so presenečeno ugotovili, da medvedka ni sama, temveč z mladiči.  Medvedjo družino so strokovnjaki ‘evakuirali’ iz hiše in jo odstranili s posesti. “Želimo jim veliko sreče,” so še hudomušno zapisali v sporočilu na Facebooku.

Sicer pa tudi v slovenskih gozdovih živijo medvedi, čeprav so srečanja z njimi redka. V Zavodu za gozdove Slovenije so tako za vse obiskovalce gozdov pripravili koristne nasvete, kako ravnati ob srečanju z medvedom.

Kako ravnati ob srečanju z medvedom?

– Ob sprehodih v gozdu imejte psa vedno na povodcu. V spomladanskem obdobju od maja do junija pa celo odsvetujejo sprehajanje s psom v gozdovih na območjih, kjer je stalno prisoten medved (osrednje življenjsko območje rjavega medveda v Sloveniji – Kočevska, Notranjska, Krimsko-Mokrško pogorje, Slavnik, Vremščica, Trnovski gozd, Nanos, Hrušica …).

– Med hojo po gozdu, še posebej pa v slabo preglednih območjih, bodite glasnejši, saj s tem medvedu že na daleč sporočate, da prihajate. To lahko storite z glasno hojo, prepevanjem, žvižganjem, pogovarjanjem, brcanjem kamna, z udarci s palico po deblu drevesa. Pri tem pa opozarjajo, da kričanje ni potrebno, saj s tem motite gozdni mir.

– Če medveda opazite od daleč, se mirno umaknite v smeri prihoda. “Če medved prihaja v našo smer in nas še ni zaznal, ga z mirnim glasom opozorimo nase in praviloma se bo umaknil. Ko medveda srečamo v neposredni bližini — tudi medvedke z mladiči — se predvsem potrudimo, da ostanemo čim bolj mirni in ne delajmo hitrih gibov ali krikov, ki bi medveda prestrašili. Obstanimo in se nato počasi ritensko umaknimo,” svetujejo.

– Če se medved zapodi proti vam, obstanite in se ulezite na tla. Skoraj vedno se bo medved ustavil, še preden pride do vas (gre za lažni napad, pri čemer ne pride do fizičnega stika).

– Za zaščito v primeru napada medveda je učinkovito tudi obrambno razpršilo proti medvedom (bear spray, op. a.), ki je na voljo tudi v nekaterih trgovinah v Sloveniji.

– Nikoli ne tecite, saj s tem povečate možnost napada. Izjema je, kadar se lahko varno umaknete v nekaj korakih.

– Ne zadržujte se v bližini trupel poginjenih divjih, domačih živali ali neprevidno in nezakonito odvrženih klavniških odpadkov.

– Poskrbite, da v okolici svojega domovanja nimate dostopnih organskih virov hrane za medvede (smeti, klavniški odpadki, tropine, nezavarovani čebelnjaki, smetnjaki in komposti), saj ti navajajo medveda na človeka in so eden ključnih vzrokov težav z medvedom.

– Ne približujte se medvedjim mladičem, tudi če so videti zapuščeni. Če jih opazite, se takoj umaknite.

– Med mesecem oktobrom in majem ne hodite v bližino medvedjih brlogov in nikoli vanje.

– Nikoli namerno ne ponujajte medvedom hrane.

Vir: Zavod za gozdove Slovenije

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!