Melinda Gates zapušča fundacijo, ki jo je ustanovila z Billom Gatesom

Svet 13. Maj 202421:11 1 komentar
Bill and Melinda Gates
Foto: Reuters

Nekdanja soproga ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, Melinda French Gates, je sporočila, da 7. junija zapušča dobrodelno fundacijo, ki jo je ustanovila z bivšim partnerjem. Bill Gates bo tako ostal edini predsednik ene največjih dobrodelnih organizacij na svetu.

“Po tehtnem premisleku sem se odločila, da odstopim z mesta sopredsednice fundacije Bill & Melinda Gates,” je zapisala v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih.

Razloga za slovo ni navedla, vendar je dodala, da bo v skladu z dogovorom z nekdanjim možem ob odhodu iz fundacije imela na voljo 12,5 milijarde ameriških dolarjev, ki jih namerava nameniti delu v korist žensk in družin.

Zakonca Gates sta se poročila leta 1994, leta 2021 pa sta se ločila. Kljub temu sta še naprej sopredsedovala fundaciji, ki se osredotoča na pomoč revnim in bolnim otrokom, izobraževanju otrok in drugim dejavnostim.

Na spletni strani fundacije je navedeno, da je ta od leta 2000 raznim projektom namenila 53,8 milijarde dolarjev.

Bill Gates se je nekdanji ženi zahvalil za njen ključni prispevek k organizaciji. “Melinda je kot soustanoviteljica in sopredsedujoča odločilno prispevala k oblikovanju naših strategij in pobud ter pomembno vplivala na globalno zdravje in enakost spolov,” je dejal in izrazil obžalovanje zaradi njenega slovesa.

Fundacija Billa in Melinde Gates se bo po navedbah njenega direktorja Marka Suzmana preimenovala v fundacijo Gates.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje