Meloni in Erdogan za krepitev sodelovanja proti nezakonitim migracijam

Svet 21. Jan 202411:34 0 komentarjev
Georgia Meloni
Foto: PROFIMEDIA

Italijanska premierka Giorgia Meloni in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se v soboto na srečanju v Turčiji zavzela za okrepitev sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam, kar vključuje tudi sodelovanje z Libijo. Na srečanju sta govorila še o varnosti in razvoju razmer na območju Sredozemlja.

Sodelovanje med državama je v zadnjem letu po navedbah Rima vodilo v zmanjšanje števila nezakonitih migracij za 56 odstotkov na t. i. koridorju med Italijo in Turčijo. Sodelovanje pa nameravajo okrepiti tudi na področju stabilizacije razmer v Libiji, saj bosta predvidoma tako turško kot italijansko zunanje ministrstvo sklenila ločena dogovora z libijskim zunanjim ministrstvom.

Voditelja sta pozornost namenila še varnosti in razvoju razmer na območju Sredozemlja, predvsem sta se osredotočila na Afriko. Meloni namerava v okviru italijanskega predsedovanja skupini G7 organizirati vrh z Afriko v Rimu. Na srečanju v Turčiji pa sta govorila tudi o vojnah v Gazi in Ukrajini, so še sporočili viru blizu italijanske vlade.

Italijanska premierka Giorgia Meloni se je v soboto še zahvalila turškemu predsedniku Recep Tayyipu Erdoganu za pomoč pri dogovoru o izvozu ukrajinskega žita, potem ko Rusija ni podaljšala prvotnega dogovora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!