Meloni in Sunak dosegla dogovor o prostovoljnih repatriacijah prebežnikov

Svet 16. Dec 202317:13 0 komentarjev
Rishi Sunak in Giorgia Meloni
Rishi Sunak in Giorgia Meloni (Foto: Riccardo Antimiani/Ansa/PROFIMEDIA)

Italijanska premierka Giorgia Meloni in britanski premier Rishi Sunak sta se v Rimu dogovorila, da bosta njuni državi sofinancirali skupni projekt prostovoljnih repatriacij prebežnikov v države izvora. Projekt bo potekal v okviru Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Namenjen je predvsem prebežnikom, ki so obtičali v Tuniziji.

Nezakoniti množični prihodi prebežnikov na otok Lampedusa so nevzdržni in nemoralni, je na dogodku italijanske vladne stranke Bratje Italije v Rimu dejal Rishi Sunak in opozoril, da si nekateri pred problemom migracij zatiskajo oči, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

“Nekdanja premierka Margaret Thatcher je razumela, da so ideje pomembne le, če jih je mogoče uresničiti. Nikoli ni odnehala, tudi, ko je bil boj težak, in danes moramo njen radikalizem uporabiti pri nezakonitem priseljevanju,” je dodal.

Pojasnil je, da sta azilni dogovor z Ruando, ki ga je britansko vrhovno sodišče razglasilo za nezakonitega, ter dogovor med Albanijo in Italijo o vzpostavitvi sprejemnih centrov za prebežnike, katerega ratifikacijo je začasno preprečilo albansko ustavno sodišče, namenjeni “prekinitvi poslovnega modela trgovcev z ljudmi”.

“Če to od nas zahteva posodobitev naših zakonov in pogovore na mednarodni ravni za vzpostavitev okvira o političnem azilu, naj bo tako, kajti če tega problema ne bomo obvladali danes, bodo čolni s prebežniki še naprej prihajali k nam,” je dodal.

Ukrepi proti nezakonitim migracijam so bili danes osrednja tema srečanja med Giorgio Meloni, Sunakom in albanskim premierjem Edijem Ramo. Ti so se skupaj udeležili tudi političnega festivala Atreju, ki ga organizirata Meloni in njena stranka Bratje Italije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!