Meloni prepričana, da italijanska vlada ni odgovorna za smrtonosni brodolom

Svet 04. Mar 202319:04 0 komentarjev
Giorgia Meloni
Vladyslav Musiienko/REUTERS

Italijanska premierka Giorgia Meloni je zavrnila odgovornost italijanske vlade za brodolom ob obali Kalabrije. "Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da rešimo življenja, takoj ko smo bili opozorjeni na težavo (...), nismo pa bili opozorjeni vnaprej," je dejala.

Italijanska premierka Giorgia Meloni se je danes odzvala na kritike in zavrnila vsakršno odgovornost vlade za brodolom pred obalo Kalabrije konec prejšnjega tedna, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 69 ljudi. Kot je dejala, Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) italijanskih oblasti ni obvestila o izrednih razmerah.

“Situacija je tako preprosta kot tragična: od Frontexa nismo dobili nobenega nujnega opozorila,” je ob robu obiska v Združenih arabskih emiratih v Abu Dabiju zavrnila očitke, da se italijanske oblasti niso odzvale, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da rešimo življenja, takoj ko smo bili opozorjeni na težavo (…), nismo pa bili opozorjeni vnaprej,” je dejala predsednica desne italijanske vlade, ki ima trdo stališče do migracij.

Državno tožilstvo v mestu Crotone je v četrtek sprožilo preiskavo o tem, kaj je šlo narobe med reševalno operacijo. Ugotoviti želijo, zakaj je italijanska obalna straža prispela prepozno do barke, ki je s približno 200 prebežniki na krovu izplula z obale Turčije ter se potopila pri kraju Steccato v Kalabriji na jugu Italije.

Po sedanjih uradnih informacijah je minilo šest ur od takrat, ko je Frontex v soboto zvečer opazil ladjo, do takrat, ko je italijanska obalna straža pred obalo Kalabrije začela reševalno operacijo.

“Iščem rešitve. Italija ne more rešiti problema sama – a da bi preprečili smrt več ljudi, moramo ustaviti nezakonite odhode,” je Meloni odgovorila na kritike.

Rim že leta obtožuje svoje partnerje v EU, da ne izkazujejo dovolj solidarnosti z Italijo, ki se sooča s prihodi migrantov prek Sredozemlja. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je letos na italijansko obalo po morju prispelo več kot 14.000 migrantov, vključno s 1.700 mladoletniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!