Meloni: Vprašanje migracij rešljivo le z dialogom s severnoafriškimi državami

Svet 30. Avg 202315:04 1 komentar
Giorgia Meloni
Jonathan Ernst/Reuters

Italija je z migracijami med najbolj obremenjenimi evropskimi državami, zato je premierka Giorgia Meloni pozvala EU k dialogu z državami severne Afrike. "Edini način reševanja vprašanja migracij je dialog s severnoafriškimi državami," je dejala.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je danes EU pozvala k dialogu z državami severne Afrike za reševanje problema migracij v Evropi. Ponovno je opozorila, da je Italija pod velikim migracijskim pritiskom. V luči tega pa je vlada že začela vzpostavljati centre za repatriacijo prebežnikov.

“Edini način reševanja vprašanja migracij je dialog s severnoafriškimi državami,” je dejala v pogovoru za milanski časnik Sole 24 Ore in opozorila na spremembo strategije EU na področju migracij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Danes EU najprej razpravlja o tem, kako se boriti proti nezakonitemu priseljevanju na sredozemski poti, nato pa o tem, kako prerazporediti prebežnike v Evropi. V preteklih letih se je razpravljalo le o zadnjem vidiku,” je poudarila.

Italija začela vzpostavljati centre za repartiacijo

Pri tem je opozorila, da je Italija pod velikim migracijskim pritiskom, državljani pa od vlade zahtevajo takojšnje rešitve. “Zato bomo toliko bolj dejavni pri repatriaciji prebežnikov,” je še dodala. V luči tega je vlada že začela vzpostavljati centre za repatriacijo prebežnikov. Prvi bo začel delovati v petek v mestu Pozzallo.

V Italiji so letos zabeležili že približno 113.500 prihodov prebežnikov po morju. Število nezakonitih prihodov prek Sredozemlja se je tako v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so jih našteli 55.700, več kot podvojilo. Analitiki ocenjujejo, da bo do konca leta število prihodov preseglo 200.000.

Osrednje Sredozemlje je sicer ena najnevarnejših migracijskih poti na svetu. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) se je od leta 2014 tam utopilo oz. je pogrešanih več kot 22.000 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje