Merkel in Laschet čestitala Scholzu za zmago, FDP na pogovore z obema

Svet 29. Sep 202116:50 > 16:51
Olaf Scholz
Sebastian Gollnow/REUTERS

Nemška kanclerka Angela Merkel in Armin Laschet sta Olafu Scholzu čestitala za zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah, je danes sporočila nemška vlada. Še vedno oba, Laschet in Scholz vztrajata, da bosta poskusila sestaviti novo nemško vlado.

Nemška kanclerka Angela Merkel, iz konservativne unije CDU/CSU, je kanclerskemu kandidatu Olafu Scholzu iz vrst socialdemokratov (SPD) čestitala za zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah, je sporočila nemška vlada. Po navedbah virov v obeh strankah je Scholzu čestital tudi kanclerski kandidat unije Armin Laschet.

Najslabši volilni rezultat unije

Konservativna unija CDU in CSU je na nedeljskih volitvah z dobrimi 24 odstotki podpore zabeležila najslabši volilni rezultat doslej. Za približno odstotno točko in pol so jo premagali socialdemokrati s kanclerskim kandidatom Scholzem na čelu. Kljub drugemu mestu je Laschet napovedal, da bo skušal oblikovati vladno koalicijo z liberalci (FDP) in Zelenimi.

Skupaj z obema strankama sicer želi vladati tudi Scholz, ki vztraja, da so mu volivci kot zmagovalcu podelili jasen mandat za sestavo vlade.

FDP na pogovore z obema

Iz FDP so medtem danes sporočili, da načrtujejo koalicijske pogovore z obema strankama. Pogovori s CDU/CSU bodo potekali v soboto, z SPD pa v nedeljo, je povedal generalni sekretar liberalcev Volker Wissing. Že od torka se sicer o pristopu k pogajanjem pogovarjajo z Zelenimi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje