Mesto, kjer je prepovedano imeti mačko

Magazin 30. Sep 202218:58 0 komentarjev
Svalbard
Profimedia

Simpatičen Longyearbyen leži na norveškem otočju Svalbard v Arktičnem oceanu.

Če vas rado zebe, vas bo zazeblo že ob branju. Če pa ste pustolovec, ki išče mrzle in nenavadne kraje, pa je eno najsevernejših mest na svetu, kjer živi okoli dva tisoč prebivalcev, morda prava izbira za vaše naslednje potovanje.

Mesto Longyearbyen leži na norveškem otoku Svalbard v Arktičnem oceanu. Zaradi svoje lege pa je ena najbolj priljubljenih norveških turističnih destinacij.

Kraj, kjer so mačke prepovedane

Sliši se nenavadno, a mačke so na Svalbardu prepovedane. Razlog je okoljski, s to prepovedjo ščitijo lokalno favno. V izoliranem ekosistemu je namreč ptic malo, s to prepovedjo pa ščitijo njihovo življenje. Nekomu naj bi nekoč uspelo pretihotapiti mačko, kaj pa se je z njo zgodilo, pa žal ni znano, piše portal Punkufer.

Prepovedano je tudi umreti

Od leta 1950 je v tem mestu prepovedano umreti in pokopati preminule. Zakon so sprejeli po tem, ko so ugotovili, da tam pokopana trupla ne razpadejo. Arktične razmere in ekstremen mraz so ohranila že pokopane, v truplih pokojnikov pa so našli tudi virus španske gripe. Preminuli, pri katerem so našli virus španske gripe, je bil pokopan leta 1918, znanstveniki pa so virus našli 1998. Zato zdaj hudo bolne odpeljejo v drug del Norveške, kjer preživijo svoje zadnje dni. Je pa mogoče njihovo žaro postaviti na pokopališče v Longyearbyenu.

Svalbard Svalbard
Profimedia
Svalbard Svalbard
Profimedia
Svalbard Svalbard
Profimedia
Svalbard Svalbard
Profimedia

Popolnoma brez sonce ali popolnoma brez teme

Zaradi geografske lege so dnevi v Longyearbyenu videti drugače. Na Svalbardu poznajo tri glavne letne čase:  polarno poletje, polarna zima in sončna zima. V obdobju od novembra do februarja ni sonca, pojavlja pa se severni sij. Sonce vzide v začetku marca, ko v mestu pripravljajo tudi praznovanje tega dogodka. Od takrat do maja traja obdobje sončne zime. Od maja do septembra pa je čas polarnega poletja in tako imenovanega polnočnega sonca, ki otežuje spanec tistim, ki tega niso vajeni.

Kakšno pravzaprav je življenje na tem severnem otoku? Na TikToku na to vprašanje odgovarja Cecilia Blomdahl. Med drugim je pojasnila, kako spijo v času polnočnega sonca.

@sejsejlija 24 days left of ☀️🌛 #svalbard #mignightsun ♬ In The Forest (Acoustic Indie No Copyright) - Instrumental - Lesfm & Olexy

Avto ni glavno prevozno sredstvo

Glede na vremenske razmere in ves sneg avto ni najbolj praktična izbira. Veliko bolje je uporabiti snežne skuterje, še posebej v zimskih mesecih.

Snežni skuterji so tako praktični, da jih je na otoku več kot prebivalcev. Vožnja z njimi je priljubljena tudi med obiskovalci tega severnega otoka, ki se z njimi podajo na ogled ledenikov, nekdanjih lovskih skrivališč in arktičnih živali. Preizkusiti pa je mogoče tudi vožnjo s pasjo vprego, še piše Punkufer.

Svalbard Svalbard
Profimedia
Svalbard Svalbard
Profimedia
Svalbard Svalbard
Profimedia
Svalbard Svalbard
Profimedia
Svalbard Svalbard
Profimedia

Povprečne poletne temperature na Svalbardu se gibljejo med 3 in 7 stopinjami Celzija, povprečne zimske temperature pa med -13 in -20. Najvišja doslej izmerjena temperatura je bila 21,3, najnižja pa -46,3 stopinje. Do Longyearbyena lahko pridete z letalom iz Osla, let pa traja okoli tri ure.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!