Mesto, v katerem je življenje najlepše

Svet 23. Jun 202210:13 0 komentarjev
Dunaj, Avstrija
PROFIMEDIA

The Economist vsako leto pripravi seznam mest, v katerih je najboljše (no, in najslabše) živeti. Na prvo mesto se je vrnil Dunaj, vojna v Ukrajini pa je imela vpliv na uvrstitev mest na vzhodu Evrope. Med prvo deseterico sicer prevladujejo evropska mesta.

V letnem poročilu revije The Economist o najboljših mestih za življenje se je Dunaj zavihtel nazaj na prvo mesto. Tam je nadomestil novozelandsko mesto Auckland, ki je padlo na 34. mesto zaradi izjemno strogih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa med pandemijo.

“Dunaj, ki je v začetku leta 2021 zaradi zaprtja muzejev in restavracij na naši lestvici zdrsnil na 12. mesto, se je vrnil na vrh, ki ga je zasedal v letih 2018 in 2019,” je zapisano v poročilu. “Mesto prebivalce očara predvsem z dobro infrastrukturo, ki jo spremljata dobra zdravstvena oskrba ter številne možnosti za kulturo in zabavo,” so obrazložili.

Ukrajinska prestolnica Kijev letos ni bila vključena v poročilu, ruski mesti Moskva in Sankt Peterburg pa sta močno padli na lestvici zaradi cenzure in vpliva zahodnih sankcij. Kar šest od top 10 mest so zasedla evropska mesta – Dunaju sledita Kopenhagen in Zürich, na 6. mestu je Ženeva, ki ji sledi Frankfurt in na 9. mestu še Amsterdam.

Tudi Kanada ima v prvi deseterici nekaj predstavnic – Calgary se je uvrstil na tretje mesto, Vancouver na peto in Toronto na osmo. Japonska Osaka in avstralski Melbourne si delita 10. mesto.

Pariz se je povzpel za 23 mest na 19. mesto, belgijska prestolnica Bruselj pa je na 24. mestu, takoj za kanadskim Montrealom. London se je uvrstil na 33. mesto, Barcelona in Madrid pa na 35. in 43. mesto. Milan je pristal na 49. mesto, New York na 51. in Peking na 71. mestu.

Libanonska prestolnica Bejrut, ki jo je leta 2020 opustošila eksplozija v pristanišču, država pa se spopada s hudo finančno krizo, ni bila uvrščena na lestvico. Več mest v vzhodni Evropi je The Economist ocenil kot manj stabilna zaradi “povečanih diplomatskih napetosti”, ki so posledica vojne v Ukrajini.

EIU v raziskavi letno razvršča 172 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!