Meta mora poravnati doslej največji znesek zaradi zlorab osebnih podatkov

Svet 23. Dec 202214:29 1 komentar
PROFIMEDIA

Ameriški tehnološki velikan Meta je sklenil več stomilijonski dogovor o poravnavi v tožbi zaradi zlorab osebnih podatkov uporabnikov Facebooka.

Ameriški tehnološki velikan Meta, pod okrilje katerega sodi družbeno omrežje Facebook, je sklenilo 725 milijonov dolarjev (682 milijonov evrov) vreden dogovor o poravnavi v tožbi zaradi zlorab osebnih podatkov uporabnikov Facebooka. Tožba, s katero se je Facebook soočal že nekaj let, se nanaša tudi na afero Cambridge Analytica.

Največji znesek iztožen v skupinski tožbi glede varstva osebnih podatkov

“Predlagana poravnava v višini 725 milijonov dolarjev predstavlja največji znesek, ki je bil kdaj iztožen v skupinski tožbi glede varstva osebnih podatkov, in največji znesek, ki ga je Facebook kdaj potrošil v zvezi z zasebno skupinsko tožbo,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali odvetniki tožnikov.

Facebook sicer s poravnavo, ki jo mora potrditi še sodišče v San Franciscu, ne bo priznal nikakršnih kršitev, a gre po navedbah AFP kljub temu za pomemben dosežek njegovih uporabnikov.

Večja skupina uporabnikov Facebooka je tožbo vložila leta 2018, ker je podjetje osebne podatke uporabnikov posredovalo tretjim osebam.

V ospredju škandala je bilo britansko podjetje Cambridge Analytica, ki je med drugim dobilo dostop do podatkov o 70 milijonih uporabnikov Facebooka v ZDA. Te podatke je nato uporabilo za dejavnosti v podporo kampanji nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje