Meteorit je v noči na nedeljo razsvetlil nočno norveško nebo

Svet 26. Jul 202111:45 0 komentarjev

Norvežane je presenetil svetel meteorit, ki je okoli ene ure zjutraj v noči na nedeljo razsvetlil nebo na jugovzhodu države. Padel naj bi v gozdu nekje zahodno od Osla.

Norveška policija je v noči na nedeljo prejela množico nujnih klicev ljudi, ki so bili priča močni svetlobi, ki je okoli ene ure zjutraj za približno pet sekund razsvetlila nebo. Temu so sledili močni poki.

Strokovnjaki so na lovu za meteoritom, za katerega verjamejo, da je pristal v gozdu Finnemarka okoli 60 kilometrov zahodno od norveške prestolnice Oslo. Potoval naj bi s hitrostjo 16,3 kilometrov/s, opaziti pa ga je bilo moč v več delih juga Skandinavije. Ocene so, da je tehtal okoli 10 kilogramov.

Norveški astronom Vegard Rekaa je za BBC povedal, da je bila njegova žena budna. Čutila je tresenje, ki mu je sledila eksplozija. Rekaa je dejal, da gre za pojave, ki jih na Norveškem, pa tudi drugje po svetu, redko vidijo.

Morten Bilet iz norveške meteoritske mreže je za Reuters povedal, da je meteorit najverjetneje zadel asteroidni pas našega sončnega sistema, ko je potoval med Marsom in Jupitrom. Po njegovih besedah ni šlo za nevaren dogodek.

Meteorit je nazadnje povzročil škodo, ko je leta 2013 na Zemljo padel na območju ruskega Urala in poškodoval najmanj 1600 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!