“Predsednica EP Metsola odpira rane med slovenskim in italijanskim narodom”

Svet 10. Feb 202218:52 > 18:53 1 komentar
Roberta Metsola (Foto: Bertrand Guay/Pool via REUTERS)

V Italiji je danes dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Osrednja slovesnost poteka v senatu, kjer sta med prisotnimi premier Mario Draghi in predsednik Sergio Mattarella. Šest slovenskih poslancev pa je v Evropskem parlamentu predsednici Roberti Metsola danes poslalo pismo v zvezi z njenimi izjavami, v katerem obžalujejo njeno navedbo neresničnega in kritiziranega stališča glede fojb.

V Italiji danes obeležujejo dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Že dopoldne se je brez občinstva odvila proslava pred spomenikom v Bazovici, osrednja slovesnost pa bo popoldne v senatu. Udeležila se je bosta tako premier Mario Draghi kot predsednik Sergio Mattarella.

Osrednja slovesnost potek v senatu v Rimu, udeležili pa se je bodo tako premier Draghi, predsednika obeh domov parlamenta kot tudi predsednik države Mattarella.

Ta je že pred tem objavil sporočilo ob današnjem dnevu, ki je zanj priložnost, da se država “združi v premisleku in solidarnosti s sorodniki in potomci tistih, ki so bili kruto ubiti in vrženi v fojbe, Italijani, ki so bili iztrgani iz domov in prisiljeni v izgon, vsemi tistimi na vzhodni meji, ki so morali plačati najhujši človeški davek grozot druge svetovne vojne.”

Obenem je izpostavil izbiro Gorice in Nove Gorice za skupno Evropsko prestolnico kulture 2025 kot dokaz, “kako je za vso unijo pomembno, da je spomin na nekdanje nečloveško zatiranje zdaj odprl pot prijateljstva, razumevanja, primata človekovega dostojanstva v spoštovanju različnosti in pravic”.

Mattarella ugotavlja še, da sta Evropa in dialog, ki ga je pospešila uveljavitev demokracij, odprla novo pot. “Tudi iz najbolj bolečega spomina, tudi tistega, ki izvira iz zla, lahko vzklijeta mir in rast civilne družbe,” je sporočil.

“K temu se je v zadnjih letih naša država zavezala skupaj s Slovenijo in Hrvaško, zato da bi iz obmejnih območij naredili kraj srečevanja, blaginje, sodelovanja in upanja,” je še dodal.

Spomenik v spominskem kompleksu Bazoviške fojba (Žiga Živulovič jr./BOBO)

Slovenski evroposlanci pisali predsednici parlamenta Metsoli

Šest slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu, pa je poslal pismo predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola, v zvezi z njenimi izjavami ob italijanskem dnevu spomina.

Po njihovem mnenju je Metsola v pozdravnem sporočilu ob dnevu spomina, ki ga je v njenem imenu prebral Carlo Fidanza, izpostavila “neresnično in večkrat kritizirano stališče italijanskega predsednika Giorgia Napolitana iz leta 2007, v katerem je navedel, da so bile fojbe rezultat sovraštva in želje po prelivanju krvi”.

“Umanjkanje prikaza zgodovinske kompleksnosti pa vedno znova odpira rane med slovenskim in italijanskim narodom, ki sta jih lani simbolično zaprla predsednika obeh republik, na kar se sklicujete tudi v nadaljevanju svojega nagovora,” so med drugim zapisali.

Podpisani poslanci Milan Brglez, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Irena Joveva in Ljudmila Novak v nadaljevanju pisma opozarjajo na zgodovino fašističnega terorja nad Slovenkami in Slovenci ter izpostavljajo pomen preseganja razlik in krepitve sodelovanja med Slovenijo in Italijo v Evropski uniji.

Predsednici Evropskega parlamenta so poslali tudi poročilo Slovensko-italijanske zgodovinske komisije, v katerem so strokovnjaki iz obeh držav predstavili skupna zgodovinska dejstva. Poročilo je bilo pripravljeno leta 2000, Italija pa ga še ni uradno objavila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje