Po turističnih prihajajo še digitalni boni

N1 video 10. Feb 202214:11 > 17:08

Po turističnih naj bi kmalu prišli tudi digitalni boni. Vlada je namreč na današnji seji sprejela Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, v katerem so predvideni. Digitalne bone za nakup računalniške opreme v vrednosti 150 evrov bodo prejeli vsi dijaki in študentje, pa tudi vsi starejši od 55 let, ki bodo vključeni v subvencionirane izobraževalne programe.

Vlada je na današnji seji sprejela Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki prinaša številne spodbude za digitalizacijo. Če ga bo potrdil tudi državni zbor, bo del Slovencev med drugim prejel tudi digitalne bone za nakup računalniške opreme. Podrobnosti je na novinarski konferenci predstavil minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Bone v vrednosti 150 evrov bodo prejeli:
– vsi dijaki ter študentje,

– vsi starejši od 55 let, ki bodo vključeni v subvencionirane izobraževalne programe.

Kaj boste lahko kupili za bon

Boni bodo namenjeni za nakup nove ali obnovljene računalniške opreme, kar zajema prenosne, tablične in namizne računalnike, računalniške zaslone, spletne kamere, 3D tiskalnike in vso drugo opremo.

Služba za digitalizacijo

Digitalni boni so zasnovani podobno, kot so bili turistični boni, prav tako jih bo mogoče združevati znotraj družin.

Ponudili bodo tudi brezplačne tečaje za starejše in mlade

Zakon predvideva tudi subvencije osnovnih in naprednih izobraževalnih programov za mlade in starejše od 55 let.

Za starejše od 55 let bodo organizirani brezplačnih tečaji za pridobitev osnovnih digitalnih veščin. Tečaji bodo praktične narave, saj se bodo udeleženci med drugim naučili uporabljati spletno banko in spletne storitve javne uprave.
Za mlade pa bodo omogočili brezplačne tečaje naprednih digitalnih veščin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in digitalno podjetništvo.

Za subvencioniranje tečajev in nakupa računalniške opreme ima ministrstvo na voljo 31 milijonov evrov.

Unovčevanje bonov maja, prvi tečaji jeseni

Minister Mark Boris Andrijanič pričakuje, da bo Državni zbor zakon sprejel po nujnem postopku že marca. “To pomeni, da bi lahko upravičenci začeli unovčevati digitalne bone že maja, prve brezplačni tečaji pa bi bili na voljo že jeseni,” je napovedal.

Kot je še dodal, želijo s spodbudami v zakonu doseči evropski cilj na področju digitalne preobrazbe. Ta predvideva, da bo do leta 2030 imelo vsaj 80 odstotkov odraslih Evropejcev vsaj osnovna digitalna znanja. Slovenija naj bi z novim zakonom ta cilj dosegla že dve leti prej.

“Trenutno je v Sloveniji le 55 odstotkov odraslih z vsaj osnovnim digitalnim znanjem, največji zaostanek pa beležimo pri starejših od 55 let, saj jih ima zgolj 32 odstotkov osnovne kompetence,” je minister Andrijanič orisal stanje.