Microsoft preiskoval Gatesa zaradi domnevne afere z zaposleno

Svet 20. Maj 202108:12 > 09:37 0 komentarjev
Bill Gates
REUTERS

Bill Gates je iz upravnega odbora Microsofta leta 2020 odstopil po tem, ko je odbor najel odvetniško pisarno, da bi raziskala njegovo romantično razmerje z zaposleno v Microsoftu, poroča Wall Street Journal.

Ta se sklicuje na “ljudi, ki so seznanjeni z zadevo”, in je v nedeljo poročal, da Microsoftova inženirka “v pismu trdi, da je imela večletno intimno razmerje z gospodom Gatesom”.

“Med preiskavo so se nekateri člani upravnega odbora odločili, da ni več primerno, da je gospod Gates direktor softverske družbe, ki jo je ustanovil in vodil desetletja,” poroča Journal. “Gospod Gates je odstopil, preden je bila končana preiskava odbora.”

Zaposlena v članku revije ni bila imenovana. CNN trditev, ki jih navaja Journal, ni potrdil.

“Podjetje Microsoft je bilo v drugi polovici leta 2019 obveščeno, da je skušal Bill Gates leta 2000 imeti intimne odnose z zaposleno v podjetju,” je pozno v nedeljo potrdil tiskovni predstavnik Microsofta za CNN Business. “Upravni odbor je zadevo pregledal skupaj z zunanjo odvetniško družbo, da bi izvedel temeljito preiskavo. Med preiskavo je Microsoft zagotovil močno podporo zaposleni osebi, ki je izrazila zaskrbljenost.”

Tiskovni predstavnik Billa Gatesa je v izjavi za Journal dejal: “Pred skoraj dvajsetimi leti se je zgodila afera, ki se je končala sporazumno. Billova odločitev o odhodu iz upravnega odbora nikakor ni bila povezana s to zadevo. Odločil se je namreč posvetiti več časa filantropiji, s katero se ukvarja že več let.”

Gatesov tiskovni predstavnik je opozoril tudi na izjavo iz marca 2020 o odločitvi, da odstopi iz upravnega odbora.

Zgodba v Wall Street Journalu je bila objavljena kmalu po objavi članka v New York Timesu, ki je poročal, da si je Gates “ustvaril sloves vprašljivega vedenja v delovnih okoljih”.

Časopis Times je z navajanjem “ljudi, ki so seznanjeni z dogajanjih”, poročal, da je “gospod Gates vsaj nekajkrat zasledoval ženske, ki so zanj delale v Microsoftu in Fundaciji Billa in Melinde Gates”.

Imena vpletenih pa Times ni navedel.

Gatesov tiskovni predstavnik je za Times dejal, da je “izjemno razočaranje, da je bilo objavljenih toliko neresnic o vzroku, okoliščinah in časovnem poteku dogodkov v ločitvi Billa Gatesa”.

Bill and Melinda Gates
Reuters

Tiskovni predstavnik je dejal, da je “tudi trditev o neprimernem ravnanju z zaposlenimi napačna” in da “so govorice in špekulacije v zvezi z Gatesovo ločitvijo vse bolj absurdne, in žalostno je, da ljudi, ki razmere slabo poznajo, označujejo kot vire“.

CNN očitkov, ki jih navaja Times, ni potrdil.

Fundacija Bill in Melinda Gates je v ponedeljek v izjavi za CNN Business dejala, da je “v medijih videla obtožbe nekdanjega anonimnega uslužbenca” in se sklicevala na poročilo New York Timesa.

“Fundacija še nikoli ni prejela nobenih formalnih pritožb v zvezi z Billom Gatesom,” so zapisali. Potrdili so tudi, da se vloga Billa Gatesa kot sopredsednika in skrbnika fundacije ne bo spremenila.

Iz fundacije so še dodali, da imajo politiko, ki osebju in prejemnikom nepovratnih sredstev omogoča, da prijavijo “sum nezakonitega, neprimernega ali neetičnega vedenja med osebjem, štipendisti in drugimi tretjimi osebami”, kot tudi določen način sprejemanja anonimnih prijav.

“Ko prejmemo obtožbo o neprimernem vedenju, jo jemljemo zelo resno, naredimo preiskavo in namensko ukrepamo, primerno okoliščinam,” so dejali.

Na začetku tega meseca je Melinda Gates – žena Billa Gatesa in soustanoviteljica fundacije – vložila zahtevo za ločitev. V izjavi, v kateri sta napovedala ločitev, sta zakonca dejala: “Po dolgem premisleku in veliko dela na najinem odnosu sva se odločila, da končava najin zakon.”

Bill Gates je eden najbogatejših ljudi na svetu. Po oceni Bloombergovega indeksa milijarderjev je njegova neto vrednost 144 milijard dolarjev.

Avtor: Rob McLean, CNN Business
Prevod: Slađana Jakovac

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!