Microsoft vztraja pri prevzemu razvijalca videoiger Activision Blizzarda

Gospodarstvo 23. Avg 202315:49 1 komentar
microsoft
PROFIMEDIA

Britanski varuh konkurence je prejel predlog tehnološkega velikana Microsoft, ki želi prevzeti razvijalca videoiger Activision Blizzard. Po tem, ko je urad za konkurenco in trge (CMA) prvi poskus prevzema zavrnil, bi Microsoft zdaj to izpeljal brez pridobljenih pravic v oblaku za obstoječe igre tega podjetja.

Tehnološki velikan Microsoft je britanskemu varuhu konkurence predložil nov predlog prevzema razvijalca video iger Activision Blizzard, po katerem ne bi pridobil pravic v oblaku za obstoječe igre tega podjetja, je sporočil britanski urad za konkurenco in trge (CMA). Prvi poskus prevzema je urad zavrnil.

Lastnik igralnega sistema Xbox Microsoft je prevzem Activisiona napovedal v začetku lanskega leta, s tem korakom pa je želel vzpostaviti tretje največje podjetje na področju iger po prihodkih na svetu. Največja sta sicer kitajski Tencent in japonski Sony, ki je razvil igralno konzolo PlayStation.

Prevzem, ki bi bil vreden 69 milijard dolarjev, še nima zelene luči, saj je sprožil več pomislekov regulatorjev.

Otrok igra igrice
PROFIMEDIA

Trn v peti so igre v oblaku

Iz CMA so aprila sporočili, da so prevzem preprečili “zaradi zaskrbljenosti, da bi spremenil prihodnost hitro rastočega trga igranja videoiger v oblaku, kar bi v prihodnjih letih povzročilo manj inovacij in manjšo izbiro za britanske igralce”.

A zdaj bodo preučil nov, prestrukturiran načrt prevzema, so napovedali. Ta po njihovih navedbah sledi pomislekom regulatorjev.

Microsoft naj tako ne bi pridobil pravic v oblaku za obstoječe igre za osebne računalnike in konzole ali za nove igre, ki jih bo Activision izdal v naslednjih 15 letih, so navedli v CMA.

Namesto tega bi bile pravice dodeljene francoskemu razvijalcu iger Ubisoft Entertainment, ki bi lahko Activisionove igralne vsebine omogočal vsem ponudnikom storitev iger v oblaku, vključno z Microsoftom, so načrt predstavili v CMA.

Maja je Microsoftu prevzem že odobrila Evropska komisija, so ga pa pod vprašaj postavili v ZDA. Tam je zaenkrat začasno zadržan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje