Mikroplastiko prvič našli tudi v mleku doječe matere

Svet 07. Okt 202218:27 0 komentarjev
dojenje
Profimedia

V mleku doječe matere so prvič odkrili mikroplastiko. Raziskovalci so zelo zaskrbljeni zaradi možnih vplivov mikroplastike na zdravje dojenčkov, ki so še posebej občutljivi na kemične onesnaževalce. Kljub temu pa poudarjajo, da dojenje ostaja najboljši način hranjenja dojenčka.

Vzorce mleka so raziskovalci odvzeli 34 zdravim mamam iz Rima teden dni po porodu. V 75 odstotkih vzorcev so odkrili mikroplastiko. Znanstveniki so pri mamah preučevali tudi njihovo prehrano, vključno z uživanjem morske hrane, uporabo plastične embalaže in izdelkov za osebno higieno, ki vsebujejo plastiko. Vendar povezave med njihovimi navadami in vsebnostjo mikroplastike v njihovem mleku niso našli. To nakazuje, da je izpostavljenost ljudi mikroplastiki zaradi njene vseprisotnosti neizogibna, poroča Guardian.

“Dokaz o prisotnosti mikroplastike v mleku doječih mater povečuje našo zaskrbljenost za izjemno ranljive dojenčke,” je povedala Valentina Notarstefano z univerze v Anconi. Ključno je, da se razišče, kako zmanjšati dojenčkovo izpostavljenost tem onesnaževalcem med nosečnostjo in dojenjem, je dodala.

“Treba je poudariti, da so prednosti dojenja veliko večje od nevarnosti zaradi prisotnosti mikroplastike. Raziskave, kot je naša, ne smejo zmanjšati dojenja, ampak morajo dvigniti ozaveščenost javnosti in spodbuditi politiko, naj oblikuje zakone za zmanjšanje onesnaženja,” je še povedala.

Nedavne raziskave namreč kažejo, da dojenčki, hranjeni po steklenički, verjetno dnevno pogoltnejo na milijone delcev mikroplastike. Delce sicer vsebuje tudi kravje mleko.

V okolje odlagamo ogromne količine plastike, ki razgrajena v obliki mikroplastike onesnažuje ves planet: od vrha Mount Everesta do najglobljih oceanov. Ljudje zaužijemo drobne delce s hrano in vodo ter jih vdihavamo, našli pa so jih tudi v blatu dojenčkov in odraslih. Prav tako italijanska ekipa je leta 2020 mikroplastiko odkrila tudi v človeški placenti, nedavno pa jo so slovenski znanstveniki prvič našli tudi v toči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!